Lidovky.cz

5 nej věcí, které můžete udělat z tykve

Jídlo

  12:25
Tykve neboli dýně jsou klasickou podzimní zeleninou. Z tykve se dají uvařit sladká i slaná jídla. Může se plnit, smažit dusit, lze ji zavařit i z ní udělat marmeládu. Máme pro vás pět tipů, co z tykví a dýní připravit.

Tykev neboli dýně. foto: Shutterstock

Jak uvádí Český herbář z nakladatelství Alois Hynek z roku 1899, tykev "pochází z Orientu a pěstuje se k vůli plodům (turkům), jichž dužninou krmívají se prasata a upravenou různě též lidé požívají."

Tykev patří mezi nejstarší kulturní plodiny, je daleko starší než kukuřice. Nejznámější je tykev velkoplodá a tykev obecná. Tykev velkoplodá, lidově nazývaná dýně, má různé odrůdy, které se liší tvarem, chutí i barvou. Velkoplodá tykev má, v tuzemských zahradách, mohutné plody, které váží 30 až po rekordmanky s padesáti kilogramy.

- Na másle dušená: Tykev se může jednoduše podusit na másle s špetkou soli a pepřem, kdo chce může přidat česnek. Takto se výborně hodí ke grilovaným masům.

- Omáčka nebo polévka: Z tykve se dá udělat i výborná jednoduchá omáčka. Potřebujeme 3 stroužky utřeného česneku, jednu jemně posekanou cibulku, dužinu tykve nakrájenou na kostky, hrnek kuřecího vývar, trochu petrželky, půl hrnku smetany, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Cibulku osmažíme, přidáme tykev, vývar a česnek vaříme asi 15 minut a pak rozmixujeme. Nakonec vše dochutíme a podáváme. Pokud přidáme více vývaru bude z toho výborná polévka. Chceme-li polévku krémovější, přidáme více smetany.

Tykev.

- Naplňte tykve mletým masem:
Z celých tykví můžeme vydlabat dužinu, naplnit mletým masem ochuceným tak jak máte rádi, například česnekem, solí a pepřem a dát zapéct do zlatova do trouby.

- Dýňový koláč: Americkou klasikou je dýňový koláč. Potřebujeme 250 gramů polohrubé mouky, špetku soli, trochu citrónové kůry, 130 gramů másla, 1 vejce a dvě lžíce nejlépe přírodního (třtinového cukru). Na náplň 250 gramů dýňové dřeňe, dvě vejce, 3 až čtyři polévkové lžíce medu, 2 až 3 lžíce Crème fraiche nebo kysané smetany, šťávu z půlky citronu, špetku skořice, hrstku ořechů nejlepší jsou vlašské a 10 sušených meruňek.

Z mouky, soli, změklého másla, cukru, citronové kůry a vejce vypracujeme rukama těsto. To necháme odpočinout a mezitím si uděláme náplň.

Tykev oloupeme, nakrájíme, zbavíme semen a vaříme asi dvacet minut. Pak tykev rozmačkáme a necháme vychladnout. Poté osladíme medem, přidáme skořici, citronovou šťávu, créme fraiche a vejce. Vše pořadně prošleháme do hladkého krému. Koláčovou formu vymažeme máslem. Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Meruňky posekáme na drobné kousky a ořechy nasekáme. Meruňky i ořechy rozložíme na těsto a přelijeme dýňovou náplní. Pečeme v rozpálené troubě při 180 °C asi 40 minut.

- Přidejte tykev do salátů: Dužina tykve se ale dá jíst i za syrova. Například v salátech.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.