Lidovky.cz

Naučte se vařit od profíků

Jídlo

  9:00
Po vařících celebritách a rádoby kuchařích se lidem konečně ukázali i špičkoví šéfkuchaři. Na kurzy vaření do Pražského kulinářského institutu se chodí na Pohlreicha, Štifta a zahraniční hvězdy.

Kurz vaření.

Přitom kurzy vaření nejsou žádnou novinkou. Již za první republiky je pro dívky z měšťanských rodin pořádaly významné hotely (např. Grandhotel Šroubek). Na tuto tradici navázal hotel Alcron (Radisson Blu, www.alcron.cz). Pod vedením Romana Pauluse se naučíte připravovat českou kuchyni i humra (20. října), v ceně 3800 korun je i večeře na závěr. Pravidelně sem chodil i Roman Vaněk, který v lednu 2008 otevřel Pražský kulinářský institut.

Zapraš cibulku a povař
Při kurzech vaření potkáte profesionály i laiky za stejným sporákem. A každý z nich se dozví přesně to, co ho zajímá, způsobem, jakému rozumí. Známé pokyny zapraš cibulku a chvilku povař zde nabývají konkrétních významů.

První kurz jsem navštívila u kamarádky. Pro pár přátel objednala šéfkuchaře. Nakoupil, přišel k ní do kuchyně a naučil nás vařit jedno menu. Zatímco mu prsty kmitaly po pracovní lince, vykládal o jednotlivých surovinách a postupech a kořenil to triky a tipy. A já jsem mu rozuměla, opakovala jsem jeho pohyby a pod jeho vedením bych si troufla na cokoli – od nadívaného kuřete po dort!

Kurz vaření.

Od té doby jsem zažila hodně kurzů a doporučuji nějaký navštívit i vám. Nejde totiž jen o vaření. Je to společenská událost, odpoledne nebo večer strávíte v malé skupince různých lidí, které spojuje jedno – láska k jídlu. Nejrychleji tu zjistíte, kde koupit nejlepší maso na steak, do jaké restaurace zajít a které se raději vyhnout.

Všechny chutě světa
Nejprve si ujasněte, co se chcete naučit – zvěřinu, dorty, českou nebo italskou kuchyni – a pak si vyberte kurz. Pokud začínáte, žádný strach: skupinka je natolik malá, že se šéfkuchař věnuje každému individuálně. Jeden sporák zpravidla obsluhují dva až tři lidé. Že takhle může i přeskočit jiskra, vědí v Chefparade (www.chefparade.cz). Do kurzu Randění (790 Kč) smí pouze singles, ostatní (990 Kč) jsou otevřené všem. Za tři hodiny se naučíte například vykostit a správně nakrájet rybu, zarolovat suši a především krájet (kurz Práce s nožem).

Nejvíce kurzů – přes 150 – nabízí Pražský kulinářský institut (www.prakul.cz). Scházejí se tu špičky oboru, například 20. října tu michelinský Pavel Pospíšil připravuje zvěřinu. Dle druhu stojí pětihodinový kurz 2700–3500 korun, novinkou jsou dopolední kurzy a seriály.

Kurz vaření.

Diabetiky a dietiky uvítá nově otevřený kulinářský ateliér Appetito (www.appetito.cz). Kromě obvyklých kurzů sladkostí a světové kuchyně nabízí i carving (ozdobné vyřezávání), vánoční cukroví nebo silvestrovské pohoštění. V říjnu a listopadu navíc můžete vzít někoho s sebou a zaplatíte pouze jeden kurz (3500–3900 korun). Zajímá-li vás, jak to vypadá v profesionální kuchyni, navštivte restauraci Bellevue. Šéfkuchař Jacques Auffrays s vámi každé úterý, čtvrtek a sobotu od 10 nebo 13 hodin uvaří tříchodové menu – českou či francouzskou kuchyni. Ukáže vám i trik na nejlepší foie gras v Čechách. Za tři hodiny včetně obědu s výhledem na Pražský hrad zaplatíte 4500 korun. Za asijskou kuchyní se vydejte do nové restaurace SaSaZu. Šéfkuchař Shahaf Shabtay vás za dvě hodiny naučí 4 jídla z jídelního lístku (1450 Kč, www.sasazu.cz). Vaření je jako milování. Učte se od profíků, experimentujte a často trénujte.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.