O pořadí rozhodlo na 120 degustátorů, řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy. Pravidelné degustace pořádá ústav již čtyři desítky let.
O přízeň degustátorů se letos ucházelo 45 odrůd z jabloní pěstovaných výzkumným ústavem. Mezi nimi bylo 15 odrůd původem z ciziny, například až z Japonska, USA či Nového Zélandu. Zhruba třetina vzorků patřila nově vyšlechtěným odrůdám, takzvaným hybridům, které mnohdy nemají ještě ani jméno.
Vzorky odrůdy Meteor dosáhly nadprůměrného hodnocení ve všech sledovaných parametrech. Nejvíce odrůda zaujala výbornou šťavnatostí a vzhledem.
Vůně, slupka, konzistence dužiny...
Degustátoři vedle toho stupnicí od jedničky do devítky hodnotili i vůni, slupku, konzistenci dužniny, vzhled a chuť jablka. Odrůdy hodnotili takzvaně naslepo, jejich název neznali.
Odrůdu Meteor vyšlechtili výzkumníci z Holovous a do registru odrůd byla zapsána v roce 2007. Její jasně purpurově červené plody mají větší velikost a kulovitý pravidelný tvar. Chuť odrůdy je příjemně sladce navinulá, mírně aromatická. Plody se velmi dobře skladují až do pozdního jara i v podmínkách běžného chlazeného skladu.
Degustace mají dát ovocnářům obrázek o tom, které odrůdy konzument preferuje jako nejchutnější. U nově vyšlechtěných odrůd mají napovědět, které odrůdy by mohly mít perspektivu. Ovocnáři však sami připouštějí, že i kdyby v degustacích trvale vyhrávala některá z nových odrůd, její prosazení do obchodní sítě bude velmi obtížené. "Je to otázka masivní mnohaleté propagace, na kterou ale ovocnářství nemá peníze," řekl ředitel holovouského výzkumného ústavu Václav Ludvík.
V obchodech nejčastěji potkáme odrůdu Golden Delicious
Na pultech obchodů tak zřejmě ještě dlouho budou kralovat odrůdy jako Golden Delicious, Jonagold či Idared. Při středeční degustaci se tyto odrůdy do čela neprosadily. Jonagold uzavíral první desítku, Golden Delicious byl jedenáctý a Idared jednatřicátý. V minulých ročnících se při degustacích většinou prosazovaly mutace odrůdy Rubín, loni byla nejlepší Top Bohemia.
Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 25 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují se spotřebou kolem 14 kilogramů na osobu a rok pomeranče a mandarinky. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku je kolem 90 kilogramů na osobu a rok.