Lidovky.cz

Funkční potraviny dokážou předcházet nemocem

Jídlo

  14:11
PRAHA - Účinně předcházet nemocem a snižovat riziko některých zdravotních problémů dokážou podle lékařů při dlouhodobém užívání takzvané funkční potraviny. Jsou obohaceny o látky příznivé pro zdraví, nebo jsou z nich nežádoucí složky odstraněny.
Mléko - ilustrační foto

Mléko - ilustrační foto foto: Shutterstock

Mléčné výrobky s probiotickými kulturami zlepší stav trávicího traktu a posílí imunitu. Jodidovaná sůl dodá jód. Mateřské mléko jako přírodní funkční potravina ochrání dítě před obezitou a cukrovkou v dospělosti.

"Mateřské mléko obsahuje ve vyšší míře některé biologické složky, které chrání dětský organismus před rozvojem infekcí, alergií, obezity a řady civilizačních onemocnění až do dospělého věku," řekl Vojtěch Hainer z Endokrinologického ústavu.

Délka kojení podle něj úzce souvisí s prevencí obezity, za minimum považuje tři měsíce, ale čím déle matka kojí, tím menší je riziko, že dítě bude v dospělosti obézní. "Tuk, který je v mateřském mléce, má ochrannou roli. To, že je tam méně bílkovin, indukuje méně růstových faktorů, které jsou spojeny s rozvojem obezity v pozdějším věku," vysvětlil.

Mléčné výrobky

Podle odborných doporučení by děti od dvou do čtyř let věku měly mít denně dvě až čtyři porce mléka a mléčných výrobků, předškoláci tři až čtyři.

Podle studie, která zahrnula téměř 2800 dětí, pije mléko denně 44,6 procenta předškolních dětí a 46,2 procenta dětí časného školního věku.

Mléčné výrobky jí denně 66,3 procenta předškoláků a 59,3 procenta školáků.

Studie o výživových zvyklostech českých dětí podle předsedy Společnosti pro výživu, primáře Fakultní nemocnice Motol Petra Tláskala prokázaly, že české děti mají nedostatek vitamínu D. Výrobci na základě těchto zjištění obohatili kysané výrobky pro děti vitamínem D.

"Mléko a mléčné výrobky jsou zejména v dětském věku nepostradatelné. Jsou zdrojem esenciálních aminokyselin, významným zdrojem vitamínů B a A, které příznivě zasahují do metabolických procesů. Obsahují minerální látky jako zinek, jód, hořčík a vápník, který spolu s mléčným cukrem snižuje i riziko obezity. Aby se vápník dostal do kostí, potřebuje pomoc vitamínu D. Podle studie dostávají české děti jen polovinu doporučené denní dávky.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.