Mléčné výrobky s probiotickými kulturami zlepší stav trávicího traktu a posílí imunitu. Jodidovaná sůl dodá jód. Mateřské mléko jako přírodní funkční potravina ochrání dítě před obezitou a cukrovkou v dospělosti.
"Mateřské mléko obsahuje ve vyšší míře některé biologické složky, které chrání dětský organismus před rozvojem infekcí, alergií, obezity a řady civilizačních onemocnění až do dospělého věku," řekl Vojtěch Hainer z Endokrinologického ústavu.
Délka kojení podle něj úzce souvisí s prevencí obezity, za minimum považuje tři měsíce, ale čím déle matka kojí, tím menší je riziko, že dítě bude v dospělosti obézní. "Tuk, který je v mateřském mléce, má ochrannou roli. To, že je tam méně bílkovin, indukuje méně růstových faktorů, které jsou spojeny s rozvojem obezity v pozdějším věku," vysvětlil.
Mléčné výrobkyPodle odborných doporučení by děti od dvou do čtyř let věku měly mít denně dvě až čtyři porce mléka a mléčných výrobků, předškoláci tři až čtyři. Podle studie, která zahrnula téměř 2800 dětí, pije mléko denně 44,6 procenta předškolních dětí a 46,2 procenta dětí časného školního věku. Mléčné výrobky jí denně 66,3 procenta předškoláků a 59,3 procenta školáků. |
"Mléko a mléčné výrobky jsou zejména v dětském věku nepostradatelné. Jsou zdrojem esenciálních aminokyselin, významným zdrojem vitamínů B a A, které příznivě zasahují do metabolických procesů. Obsahují minerální látky jako zinek, jód, hořčík a vápník, který spolu s mléčným cukrem snižuje i riziko obezity. Aby se vápník dostal do kostí, potřebuje pomoc vitamínu D. Podle studie dostávají české děti jen polovinu doporučené denní dávky.