Lidovky.cz

Korejské kimči – kvašená pochoutka, která je silně návyková

Asie

  6:30
PRAHA - Křupavé fermentované zelí v nálevu z pálivých chilli papriček – to je kimči, nejznámější zástupce exotické korejské kuchyně. Ačkoliv pikantní chuti této východoasijské speciality podléhá stále více milovníků orientálních pochoutek, mnoho Čechů má z této tradiční nakládané přílohy se "specifickou vůni" obavy. A to je škoda.

Kimči - tradiční korejská příloha foto: Shutterstock

Na první pohled kimči (přesnější přepis by zněl spíše kimčchi) nevypadá příliš lákavě. Některé kousky, které kvasí i několik měsíců odrazují také silným odérem. Pokud ale tuto tradiční korejskou přílohu ochutnáte, buďte si jistí, že si její aromatickou, ostrou a jemně "zakysanou" chuť zamilujete.

Příloha kimči tvoří základ korejské národní kuchyně a má mnoho variant přípravy. Jeho základní složkou je ale čínské zelí, bílá ředkev, chilli papričky, sůl a někdy i okurky.

Kameninové nádoby na přípravu kimčiNaložená zelenina se podle tradičního receptu uchovává v kameninových nádobách, které se v chladnějších teplotách zakopávají do země. V Koreji, která nebývala příliš bohatou zemí se takto zelenina konzervovala pro zimní období.

V průběhu jara, léta nebo podzimu se připravuje sezónní kimči, které se nechává fermentovat jen několik dnů.

Kromě korejských restaurací (doporučuji podnik Man-na nedaleko Kozí ulice) je možné si hotové kimči zakoupit také v korejských nebo japonských obchodech. V Praze se na korejské potraviny specializuje Korea Mart v Gorazdově ulici u Karlova náměstí a Arrirang v Korunní. Kimči si ale podle vlastní chuti můžete připravit i doma.

Recept na "české kimči"

Kimči

  • čínské zelí - 2 ks
  • zázvor, česnek, cibule 
  • ředkev bílá celá
  • pórek 2 ks
  • rýžová mouka (možno nahradit škrobem - Solamyl)
  • chilli paprika koření 1-2 sáčky
  • rybí sos 1 lžíce (k dostání i ve vietnamských prodejnách potravin)
  • cukr, sůl, sezamové semínko

Umyté rozpůlené čínské zelí důkladně zbavíme vody, prosolíme a ponoříme na 4-6 hodin do vody a mezi tím připravíme nálev.

Nálev: rozemeleme česnek se zázvorem a cibulí na jemnou kašičku (mixér). 1 hrnek vody a 2 lžíce rýžové mouky za stálého míchání přivedeme k varu (začne houstnout) a odstavíme

Zelenina: Do větší nádoby vložíme bílou ředkev nastrouhanou (nakrájenou) na proužky 0,5 mm x 4 cm,přidáme pórek nakrájený na tenké proužky a cibuli na půlkolečka – zamícháme.

Ke smíchané zelenině přidáme připravený nálev s uvařenou rýžovou mouku a chilli papriku, cukr, sůl, sezamové semínko a lžíci rybího sosu a opět zamícháme.

Kvašení: Připravenou zeleninovou směsí s kořením proložíme vrstvy listů důkladně vyždímaného čínského zelí a umístíme do plastových nádob (opět zbavíme přebytečné vody), přiklopíme víkem a kimči necháme 1 den kvasit (na slunci) a poté dáme do lednice. Asi po týdnu poloviny zelí nakrájíme a můžeme konzumovat.

zdroj: Korea.cz

Lék na ptačí chřipku

Základní prvek korejských jídel nejenom skvěle chutná, ale má také blahodárné účinky na lidské zdraví. Když se východní Asií proháněla ptačí chřipka nebo SARS, spotřeba kimči prudce vzrostla.

Významní vědci z Národní univerzity v Soulu totiž prokázali, že pravidelná konzumace této nakládané zeleniny působí jako prevence vůči těmto chorobám a na vzorku nakažených slepic dokázali, že kimči může ptačí chřipku dokonce vyléčit.

Kimči a další korejské přílohy"Zjistili jsme, že po podání extraktů z kimči se kuřata vyléčila z ptačí chřipky, drůbežího moru a zánětu průdušek. Úmrtnost klesla a kuřata byla vitálnější než dříve," tvrdí ve svém výzkumu profesor Kang Sa-ouk.

Studii byla zpochybňována, ale Korejský výzkumný ústav potravin následně potvrdil, že konzumace kimči výrazně zlepšuje imunitu vůči viru H5N1.

Časopis Health zařadil kimči dokonce mezi pět nejzdravějších potravin na světě, které působí jako prevence proti rakovině. Kimči je vynikající zdroj vitamínů, minerálů, enzymů a prospěšných bakterií, které se v jídle tvoří v průběhu fermentace.

Vysoký obsah vlákniny při malém počtu kalorií pomáhá také dobrému zažívání. Jedna porce kimči s cibulí, česnekem a paprikou dodá na 80 procent doporučeného denního příjmu vitamínu C a karotenu.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.