Známá písnička Beatles Strawberry Fields Forever byla do češtiny přeložena jako Jahodí snům lahodí. První jarní ovoce bylo často lákavým tématem pro básníky, ale i labužníkům se při vyslovení tohoto slova sbíhají sliny.
V textu té beatlesácké písně se sice praví, že "život je snadnější se zavřenýma očima", avšak my se raději podíváme na jahody pozorněji. Doba pokročila, takže dnes už snadno koupíte jahody i v lednu. Zápletka pohádky by se na tom už postavit nedala, Marušku z Dvanácti měsíčků by takové přání nemohlo zaskočit. Není však nad první jarní čerstvé ovoce, to naše!
Reliéfy jahod nacházíme už od středověku vytesány na oltářích a chrámových sloupech - prý mají věřícím připomínat Boží dokonalost a spravedlnost. William Shakespeare ve hře Othello použil jahodový motiv jinak: žárlivý Maur zavraždil Desdemonu poté, co našel u Jaga její kapesníček, na kterém byly vyšité jahody.
Zahradní jahody (Fragaria vesca) patří mezi rostliny růžovité, podobně jako meruňka a třešeň. Byly pěstovány už v antickém Římě, na stůl je pravidelně dostávali císaři. Prý je jedli jako lék proti melancholii. Francouzský král Karel V. prý nechal už ve 14. století v zahradách Louvru vysázet více než tisícovku jahodníků.
OBLÍBENÝ RECEPT ANTONIA CIULLAPannacotta s jahodami (4 porce)
Plátky želatiny nechte rozmočit v trošce vlažné vody. Mléko s polovinou cukru vařte na mírném ohni, potom přidejte smetanu, a jakmile přejde varem, odsuňte hrnec z plotny a vmíchejte do smetany rozmočenou želatinu. Jahody rozmixujte, několik nechte na ozdobu. Přidejte zbytek cukru a nechte jahodovou omáčku přejít varem. Potom na dno skleniček nalijte jahodovou omáčku a nechte ji vychladnout. Pak nalijte teplou uvařenou smetanu a opět nechte vychladnout. Nakonec dolijte opět jahodovou omáčkou. Několik hodin nechte v chladu ztuhnout. Ozdobte jahodami. |
Dietní jídlo i afrodiziakum
Chcete-li redukovat svoji hmotnost, pak jsou pro vás jahody ideální lahůdkou, neboť obsahují téměř 90 % vody. I když se zdají být velmi sladké, obsahují ve skutečnosti málo cukru a mají nízkou kalorickou hodnotu.
Navíc jsou snadno stravitelné a jsou bohatým zdrojem vitaminů A, B, C a E. Malá miska jahod vám stačí, abyste dali tělu denní dávku vitaminu C. Jahody prospívají lidem trpícím dnou, revmatismem i nemocemi z nachlazení - mají antibakteriální účinky a obsahují kyselinu salicylovou.
Jsou důležité pro pacienty trpící chudokrevností, kvůli vysokému obsahu minerálů, zejména manganu a železa. Kromě vitaminů a minerálů obsahují jahody také kyselinu ellagovou, která účinkuje příznivě proti karcinogenům. V lidovém léčitelství se jahody používaly k pročištění trávicího traktu a zlepšení látkové výměny.
Jahodová šťáva smíchaná s medem se používala na spálenou kůži. Mimo jiné mají jahody prý i afrodiziakální účinky. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie.
Moravské jahodové knedlíky
V Čechách a na Moravě ovšem suverénně vedou žebříček popularity jahodové knedlíky. Receptů existuje spousta, já osobně dávám přednost tomu moravskému: jahody se zabalí do tvarohového těsta (kromě mouky a žloutků se přidává i rozmočená střídka bílého chleba, například toastů) a uvaří se ve vodě. Hotové knedlíky se posypou práškovým cukrem a strouhaným perníkem, polijí rozpuštěným máslem.
Známý je rovněž recept zvaný chudí rytíři: plátky bílého chleba se namočí do směsi vajec a mléka, vše se osmaží na másle a nakonec podává obložené jahodami posypanými skořicí. Na venkově se ovšem jedla i ovesná (nebo krupičná) kaše s jahodami. Kuriozitou jsou zeleninové saláty (špenátový, polníčkový), jejichž důležitou součástí jsou právě jahody. Po válce se rozmohly ovocné poháry, což většinou znamená šlehačku nebo jogurt s čerstvými jahodami, častěji však s jahodovým kompotem nebo džemem.
Nesmíme ovšem opomíjet ani divoce rostoucí lesní jahody (nejen proto, že o nich natočil skvělý film Ingmar Bergman) - mají svou opojnou vůni a pikantní příchuť.
Italové milují dezert zvaný pannacotta (vařená smetana). Majitel a šéfkuchař pražské trattorie Aldente Antonio Ciullo má pannacottu na jídelním lístku velmi často, zvláště na začátku léta.
"Nejraději mám piemontský recept, především proto, že smetana na severu Itálie je chutnější a kvalitnější než na jihu. Rád kombinuju pannacottu s jahodami a dávám ji do skleničky, to se tak často nevidí. Můžete ovšem vařenou smetanu dát do formiček zvlášť, vyklopit ji a polít jahodovou omáčkou."