Lidovky.cz

Italská vína, maďarské uzeniny...Češi si oblíbili národní potraviny

Jídlo

  9:00
PRAHA - Z nostalgie, ale také pro nové chuťové zážitky a kulinářské experimenty vyhledávají lidé prodejny, které nabízejí národní speciality. Zájemci o originální potraviny mohou v Praze vybírat z pestré nabídky produktů řecké, italské, maďarské, ruské, bulharské, turecké, libanonské, čínské nebo britské kuchyně. Prodejci tak mimo jiné chtějí přiblížit kulturu svých regionů v českém prostředí.

Nabídka oliv v libanonské prodejně. foto: ČTK

"Prodáváme orientální speciality. Chceme seznámit české zákazníky například s tím, co znamená jídlo halal, tedy připravené podle islámského zvyku. Nabízíme indické, pákistánské nebo libanonské pokrmy," řekl Mohamed Wehbe ze společnosti Galaxy Tours. Podle něj tvoří Češi naprostou většinu klientů obchodu s výmluvným názvem Halalfood. "Lidé hodně cestují, navštěvují Tunis, Maroko nebo Libanon. Chutě, které tam poznají, chtějí vyzkoušet také doma," řekl.

Libanonské speciality.

Zájemci o orientální lahůdky lákají sladkosti jako chalva, lukumi nebo baklava. Vybírat ale mohou také z koření všeho druhu, luštěnin, olejů nebo kávy, která se od obvykle prodávaných druhů liší výraznou chutí a silou účinku. Potraviny jsou většinou v originálním balení a prodejci ručí za jejich čerstvost a kvalitu.

"Je to nejen chutné, ale také zdraví prospěšnější," tvrdí o halal potravinách Wehbe. Jehněčí, hovězí a kuřecí maso nakupuje od dodavatelů, kteří dodržují veškerá pravidla rituální porážky zvířat.

Recepty na exotické pokrmy
Lidé si obchody s národními pokrmy oblíbili prý také díky tomu, že jsou stále dostupnější recepty na exotické pokrmy. I když některé zboží se dá sehnat v supermarketech, obchůdky s národními chutěmi se těší velké oblibě.

Italská prodejna Aromi La Bottega

Nabízejí pohromadě všechny nezbytné ingredience. Zákazníci oceňují také možnost konzultace s prodejci, kteří znají národní kuchyň a dokážou poradit s využitím exotických potravin.

Originální italské chutě si zájemci mohou dopřát v restauracích, ale z pravých italských surovin vykouzlit také doma. Speciality nabízejí provozovatelé oblíbených restaurací Aromi na Vinohradech nebo dejvické Da Emanuel. "Chybí mi moře, popovídání s lidmi, italské suroviny a určitá pečlivost při jejich prodeji. I z toho důvodu jsem si vedle restaurace otevřel obchod s italskými surovinami," vysvětlil svůj přístup známý televizní kuchař Emanuel Ridi. Nabízí v něm sýry, uzeniny, vína, omáčky, koření, pečivo či ravioli z vlastní výrobny.

Chutě z dovolených i doma
Milovníci neotřelých chutí pak mohou vybírat i z regionální italské nabídky. K ochutnávce sicilských dobrot vybízí v obchodě A Putia rodilý Sicilan Salvatore Ciancimo, který se v Praze usadil před několika lety. "Je to nejen obchodní projekt, ale idea, vzpomínka na domov," tvrdí.

I když značnou část klientů obchodu v pražské Bubenči tvoří cizinci, především pak Italové nebo Američani, rádi tam prý nakupují zejména Češi.

Nabídka sýrů v italské prodejně Aromi La Bottega

"Ještě před pár lety Češi znali Itálii hlavně díky letovisku Bibione, kam jezdili k moři. Stále častěji ale odhalují nová místa a Sicílie patří mezi nejoblíbenější destinace," řekl Ciancimo. Když pak prý poznají tamní vína, sýry nebo uzeniny, rádi zavzpomínají na zajímavé chutě také doma. "Je to jiný styl kuchyně. Lidé hledají specifické chutě," říká jednatelka firmy Kateřina Růžičková. Podle ní zákazníky přitahuje rodinná atmosféra a kvalita za dobrou cenu.

Nabídka vín v italské prodejně Aromi La Bottega

Domácí chutě nechybějí v Praze ani početné ruské či ukrajinské menšině. Nakupovat mohou ve více než dvou desítkách prodejen s pestrou nabídkou konzervované i čerstvé produkce. Zájemci si tak mohou dopřát tradiční plněné těstoviny jako pelmeně, varenyky nebo manty, nakupovat takzvanou sušku, tedy preclíky a suchary, sledě ze sudu, specifické kysané zelí nebo "čeremšu", tedy nakládaný česnek. Nechybí ani čerstvá nabídka kaviáru, ale také oblíbených tmavých chlebů, plněných pirožků nebo tradičních dortů.

Znalci pak ocení desítky druhů ruské vodky, moldavského či gruzínského vína, arménského koňaku a oblíbeného nealkoholického kvasu.

'Bakán je nostalgií'
Na své si v Praze přijdou i znalci balkánských a řeckých specialit. Tradiční tzatziki, zeleninové delikatesy jako pikantní papričky, nakládaná rajčata, grilovaný lilek nebo plněné listy vinné révy, bohatý výběr olejů, ale také vína a destiláty nabízejí řecké prodejny. Balkánský sýr, ale také pravá čubrica, tedy saturejka, rakia, chalva, lokum s medovinou nebo růžová marmeláda láká návštěvníky bulharského obchodu. "Bulharská kuchyně mi vždycky chutnala. Chodím sem trochu i z nostalgie. Jsou to chutě dětství, které si pamatuji z pravidelných výletů k moři," přiznává návštěvnice prodejny v centru Prahy.

K pochutnání si na britských delikatesách vybízejí gurmány prodejny v několika pražských čtvrtích. Pestrý sortiment tvoří džemy, paštiky, hořčice, omáčky či nakládaná zelenina, ale také biovejce a čerstvé maso. Na originální chutě pak lákají také prodejny francouzských lahůdek, které ovšem patří k uznávané gastronomické klasice.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.