"Když vařím něco, co má svůj původ někde v daleké cizině, snažím se představit, jako bych tam byl. Svět je velmi různorodý," řekl.
Dobson ve své nové knize Wholesome Kitchen (Zdravá kuchyně) shromáždil recepty z celého světa a ve všech jsou jako hlavní ingredience fazole, čočka, hrách a obilniny.
Salát z bílých fazolí cannellini s tuňákem navodí atmosféru Itálie zatímco cizrnové lívanečky se zeleninou jsou běžným jídlem v ulicích Bombaje. Salát z jehněčího s fazolemi a granátovým jablkem, kmínem provoněná marocká polévka harira a vinné listy plněné čočkou, rozinkami a bylinami nás provedou zeměmi Blízkého východu.
V těchto jídlech je staletá moudrost, říká Dobson a připomíná, že na dnešní typické egyptské snídani ful medames - fazolové jídlo ochucené česnekem a citronem - si pochutnávali již faraoni. Dobson při sbírání receptů projevil důkladnost, přinesl i taková jídla jako syrský mujadarrah (rýže s čočkou zdobená hustým jogurtem) nebo íránská zapečená rýže s křupavou kůrčičkou, které nenajdete v "etnických" kuchařkách.
Ale autentické jídlo neznamená nedotčené. Dobson doplňuje nutriční hodnotu mnoha tradičních jídel. Například v tabboulehu nahrazuje bulgur quinoaou bohatou na proteiny a do španělského chlebového salátu přidává bulgur. Dobsonova Zdravá kuchyně provede čtenáře celým světem a vede ke snadnému vaření. V dobře zásobené spižírně může být podle něho jídlo připraveno za několika minut. A i když například jehněčí na víně a česneku se peče dvě a půl hodiny, dělá skoro všechnu práci trouba. A kuchaři zbývá se jen opájet vůněmi.