Lidovky.cz

5 nej věcí, které můžeme udělat s houbami

Jídlo

  10:46
Houbaři v těchto dnech zažívají žně. Počasí jim přeje a tak chodí z lesů s naditými košíky. Očistit, nakrájet a pak? Poradíme vám, jak houby nejlépe využít a zpracovat.
Houby - ilustrační foto.

Houby - ilustrační foto. foto: Shutterstock

- rizoto s houbami
Na oleji osmahněte cibuli, přidejte asi 400 g nakrájených hub, osolte a dvacet minut poduste. Mezitím si připravte vývar, který nechte vřít. V kastrolu osmahněte na másle cibuli dosklovata, můžete přidat i česnek. Opláchnutou rizotovou rýži (asi 300 g) ze všech stran osmahněte, poté zalijte 100 ml bílého vína a nechte odpařit. Postupně dolijte vývarem. Vždy, když se odpaří, přilijte další. Asi po dvaceti minutách by měla být rýže hotová. Vmíchejte do ní podušené houby, můžete přidat i trochu másla. Rizoto posypejte nastrouhaným parmazánem.

- houbové karbanátky
Nakrájenou cibulku zpěníme na másle a přidáme houby, necháme asi dvacet minut dusit. Mezitím nakrájíme 2 housky, které pokapeme mlékem. Přidáme podušené houby, vejce, nasekanou petrželku, drcený česnek, sůl, pepř a majoránku. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Z hmoty tvarujeme placičky, které obalíme ve strouhance a dozlatova opečeme.

- nudle s lesními hříbky
Houby (asi 250 g hříbků) očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a nakrájené houby na něm 6–8 minut opékejte za stálého míchání. Potom přidejte jemně nasekaný stroužek česneku a jemně nasekanou hladkou petrželku (ne kudrnku!). Po dvou minutách zalijte vše 125 ml bílého vína. Za stálého míchání nechte povařit asi dvě minuty, potom ztlumte oheň a přidejte rajčatový protlak (125 ml) a smetanu (125 ml). Osolte a opepřete. Uvařte asi 350 g nudlí tak, aby byly "al dente", nechte okapat, potom je nasypte do pánve k houbám a řádně promíchejte. Odstavte pánev z ohně. Přidejte čerstvě nastrouhaný parmezán. Ještě jednou promíchejte. Potom podávejte v hlubokých talířích.

Nudle s lesními hříbky.

Více čtěte zde:

- houbový bramborák
Nakrájené houby (asi 250 g) poduste nechte vychladnout. Oloupejte asi půl kila syrových brambor, které pak nahrubo nastrouhejte do mísy, osolte a smíchete s houbami. Přidejte jedno vejce, sůl, pepř a majoránku. Ze vzniklé směsi pak tvoříme na pánvi placky, které osmažíme dokřupava.

- houbová klasika
receptů je mnoho, milovníky hub však neurazí klasická smaženice s čerstvým chlebem. Jak na ni? Houby (asi 400 g) očistíme a nakrájíme na plátky. Na oleji nebo másle zesklovatíme cibulku, přidáme houby, kmín a dusíme doměkka. Rozšleháme asi čtyři vajíčka se solí a před koncem dušení je vmícháme hub. Mícháme dokud nezhoustnou. Houby můžete také obalit v klasickém trojobale a osmažit. Řízky z hříbků jsou vynikající.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.