Lidovky.cz

Kdo připraví nejlepší houskový knedlík? Vítěze vybere Schwarzenberg

Jídlo

  10:34
PRAHA - Hníst, válet, vařit a pařit knedlíky budou již počtvrté účastníci soutěže o nejlepší houskový knedlík, která se 1. listopadu uskuteční v pražském hotelu InterContinental.

Český guláš. foto: Shutterstock

Podle pořadatelů má podpořit českou gastronomii a upozornit na jeden ze symbolů národní identity. Předsedou poroty, která vybere vítězného kuchaře, bude tradičně ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

"Jedním z důvodů pro vznik soutěže byly debaty o národní identitě. Chtěli jsme upozornit, že součástí národní identity je kuchyně," řekla za pořadatele soutěže ředitelka Rady pro mezinárodní vztahy Jiřina Dienstbierová. "Všichni mluví o italské, řecké či francouzské kuchyni, zatímco za českou se mnozí stydí," dodala. Připustila, že pohrdání nad českou kuchyní způsobuje mnohdy i nabídka domácích restaurací.

Hodnotit bude Janžurová i Dienstbier
Souběžně s hlavní soutěží, které se zúčastní zhruba 15 kuchařů, se bude hodnotit také kvalita koprové omáčky. Zatímco knedlíky budou vařit výhradně profesionálové, na přípravě "koprovky" se mohou podílet i amatéři. Ochutnávat produkci pak budou odborníci i laici. "Chtěli jsme touto akcí vnést do společenské nálady trochu humoru. Všechno se dělá s nadsázkou, i když to myslíme velmi vážně," dodala Dienstbierová.

Upozornila, že v porotě tradičně zasednou senátor Jiří Dienstbier, herečka Iva Janžurová a známí gastronomičtí publicisté. Porota hodnotí vzhled knedlíku, konzistenci, vůni, chuť i celkový dojem. Podle člena poroty Zdeňka Reimanna by správný houskový knedlík "měl poskytnout blaho v ústech". "Měl by být poctivý, rukou zpracovaný, neobsahovat kypřicí prášky a snad jen trochu sodovky či staré české kvasnice," vysvětlil. Dodal zároveň, že žádná univerzální chuť není. "Každá hospodyně to má podle sebe," míní.

Podle Reimanna je český hospodský knedlík většinou "gumový nadýchaný obláček, který člověka nenasytí". Cílem soutěže je pomoci zvýšit kvalitu knedlíků, "aby Češi byli na svůj pokrm stejně hrdí jako Italové na špagety a Francouzi na omáčky", dodal.

Akci podpořila agentura CzechTourism v rámci propagace České republiky jako zajímavé turistické destinace. V projektu Ochutnejte Českou republiku se klade důraz na regionální kuchyni.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.