Lidovky.cz

Je libo dubajské jehněčí, klokaní ragú či exotický hmyz? Gastrofest vás zve

Jídlo

  20:34
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Ochutnat různě upravený hmyz nebo raději speciality evropských kuchyní mohou návštěvníci Mezinárodního gastronomického festivalu Gastrofest. Na akci si budou lidé moci prohlédnout i obří dort, který bude zapsán do české Guinnessovy knihy rekordů. Gastrofest se koná od 11. do 13. listopadu na českobudějovickém výstavišti.

Hmyz na talíři - ilustrační foto. foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

"Největším lákadlem letošního ročníku je samozřejmě degustační show. Na několika stanovištích budou návštěvníci moci ochutnat nevšední recepty z celého světa," uvedl za organizátory Petr Šíma.

Kuchaři připraví například jehněčí podle receptu ze sedmihvězdičkového hotelu v Dubaji, klokaní ragú nebo zvěřinový guláš, s nímž čeští kuchaři dvakrát zabodovali na mezinárodním gulášovém festivalu v Maďarsku. Pro otrlejší gurmány bude připraven hmyz, a to přírodně nebo v těstíčku pečený, uvedl Šíma.

Jedním z lákadel bude restaurace nabízející výhradně česká jídla.

Návštěvníci se mohou těšit i na japonské speciality, včetně sushi, pravé francouzské palačinky, ukrajinský boršč, slovenské halušky nebo na thajskou kuchyni.

Návštěvníci Gastrofestu budou mít příležitost prohlédnout si a možná i ochutnat největší český dort, kterou cukráři upekli přímo pro tuto akci.

Dort má tvar čtverce o stranách dlouhých 4,8 metru. Korpus je z těsta na dort sachr a potažen marcipánem, který je ozdoben osmi kresbami různých evropských měst. "Dort váží zhruba 1270 kilogramů a byl vyroben asi ze 7500 vajec, 240 kilogramů cukru, 200 kilogramů mouky a 35 kilogramů kakaa," uvedl jeden z jeho tvůrců cukrář Roman Liška. Na korpus pak cukráři namazali asi 280 kilogramů marmelády a na jeho potažení spotřebovali 240 kilogramů marcipánu.

Dort je vysoký asi deset centimetrů. Vyšší ho z technických důvodů dělat nemohli, protože by spodní patra neunesla celou tíhu korpusu. Korpus složený z částí o rozměrech 60 na 40 centimetrů se pekl 15 hodin ve čtyřech rotačních pecích, dalších 18 hodin trvalo sestavení dortu. Dozdobení kresbami trvalo pak ještě 19 hodin. Na tvorbě dortu se v různých fázích přípravy podílelo celkem sedm lidí.

Součástí Gastrofestu bude několik soutěží, a to Nejlepší cukrářský výrobek, baristická soutěž v přípravě kávy nebo klání týmů o titul Jihočeský kuchař.

Šíma uvedl, že se potýkají s relativně malým zájmem odborných škol, které by do některých soutěží mohly vyslat své týmy. Účast v nich je pro učně vždy velkou zkušeností a motivací k další práci. Ne vždy mají ale učitele, kteří by se jim věnovali i mimo výuku a pomohli jim s přípravou, dodal.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.