Lidovky.cz

Banány, kterým pouštíme Mozarta, jsou sladší, tvrdí v Japonsku

Jídlo

  10:02
Wolfgang Amadeus Mozart by se nejspíš hodně divil, k čemu všemu jeho hudba slouží. Například jedna japonská ovocnářská společnost ji pouští zrajícím banánům, protože pak jsou podle ní sladší. A to není všechno - klasickou hudbou jsou údajně v Japonsku vylepšovány mnohé jiné produkty včetně sojové omáčky, nudlí a dokonce i alkoholického nápoje saké, napsal list Japan Times.

A speciálně saké je prý nesmírně "vybíravé", pokud jde o skladatele. V lihovaru Ohara Shuzo začaly podle ředitele Fumika Ohary experimenty s  klasickou hudbou před dvaceti lety, když tehdejší šéf Kosuke Ohara narazil  na knihu o výrobě lihovin s hudbou.

Vyzkoušeli krom jiného jazz, Mozarta,  Bacha i Beethovena, ale "zjistili jsme, že na saké funguje nejlépe Mozart",  řekl Ohara. "A tak mu teď nic jiného nepouštíme."

Ale zpátky k banánům. Do Japonska se vozí ještě zelené, sklizené na Filipínách. Ve společnosti Toyoka Chuo Seika na ně ale začne působit Mozartův Houslový kvartet číslo 17 a Koncert pro klavír číslo pět D dur a další skladby. V dozrávací hale jim Mozartova hudba z tlampačů vyhrává bez přestávek týden a podle představitele firmy Isamua Okudy jsou pak dozrálé plody sladší.

A zákazníci s tím - zdá se - souhlasí. "Mozartovy banány", které byly uvedeny na trh v červenci, slaví úspěchy a jejich prodej vytrvale stoupá navzdory vyšší ceně v porovnání s těmi obyčejnými, nemuzikálními.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.