Lidovky.cz

Místo rybí polévky krevetový krém. Vánoce nemusíte trávit doma

Jídlo

  9:00
Speciální kulinářské zážitky i atmosféru luxusního prostředí vyhledávají návštěvníci restaurací o Vánocích. Spíše než tradiční pokrmy obvyklé pro domácí štědrovečerní tabuli si dopřávají pokrmy, které umocňují pocit svátku. Oblíbenou součástí restauračního vánočního menu jsou například šneci, krabi, mušle nebo ústřice. Hýčkat se tak nechávají nejen cizinci, ale i Češi.
Krevety - ilustrační foto.

Krevety - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Lidé se rádi nechávají obsluhovat. Oceňují možnost prožít svátky v klidu a bez obvyklého shonu. Snažíme se jim nabídnout zajímavou alternativu," řekl šéfkuchař z pražského hotelu Alcron Roman Paulus. Upozornil, že k nabídce v prestižní hotelové restauraci patří tradiční pohoštění, které je obvyklé pro české domácností, ale také vytříbené delikatesy.

Čtěte také:

Součástí vánočního menu je tak například kapr a bramborový salát, který je podávaný formou bufetu, ale také carpaccio z norských langustýnek, humrový bisque s artyčokovými tortelínkami a olejem z korýšů nebo vývar z divoké kachny s lanýžovým creme brulée. Vánoční menu přijde v restauraci Alcron na 1900 korun. Nabízí například pečené mušle svatého Jakuba s květákovým pyré a slaninou či filet z halibuta s artyčokovým ragú a sněhem z uzených ´foie gras´ (husích jater).

Vánoce nemusíte trávit jen doma
"Vánoční menu nabízíme již zhruba týden před svátky. Hosté jej využívají mimo jiné k setkání s klienty," uvedl Paulus. Upozornil nicméně, že o Vánocích převažují v restauraci zahraniční hosté, zatímco Češi oceňují spíše pestrý silvestrovský program. "I Češi už ale zjišťují, že nemusí Vánoce trávit doma. Je to trend, kterému přicházejí na chuť," míní.

Návštěvníci luxusních hotelových restaurací si o svátcích potrpí nejen na dokonalý jídelníček, ale také na interiér. "Oslavy plánujeme v tradičním českém duchu s využitím vánočních tradic. Pro hosty jsou připraveny balíčky s příznačným názvem ´nezapomenutelné Vánoce´," řekla Andrea Růtová z pětihvězdičkového hotelu Paříž. Podle ní návštěvníci oceňují jedinečný interiér i zázemí pro oslavy. "Snažíme se nabídnout rodinnou atmosféru.

Pečeme domácí cukroví, pouštíme české i francouzské koledy, máme nazdobený vánoční stromeček i svařené víno," uvedla. Zážitkem pro návštěvníky je také poutavý výhled do historického centra Prahy.

Čtěte také:


Kapr cizincům nechutná, v jídelníčku ho nenajdete
Secesní restaurace Sarah Bernhardt v hotelu Paříž je proslulá nabídkou české a francouzské kuchyně. Jako hlavní vánoční pokrm tamní šéfkuchař Karel Hynek nabízí krocana nebo smaženého candáta. "Místa si lidé zamlouvají několik měsíců dopředu. Menu se připravuje již od letních prázdnin," řekl o specifikách kuchyně. Podle jeho slov zhruba třetinu zájemců o štědrovečerní večeři tvoří Češi.

Místo tradiční rybí polévky Hynek připravuje krevetový krém se žlutou dýní a citrónovou pěnou. Součástí nabídky je také kachní terrina, tartlet (košíček) s kozím sýrem a jako dezert vánoční puding s ořechy. Hlavní pokrm je pečený krocan s nádivkou nebo candát s bramborovým salátem. "Kapra jsme měli v nabídce asi deset let. Cizincům ale nechutná a prakticky nikdy ho nikdo nesnědl," řekl Hynek. O smažené filety z candáta je zájem. Doplňuje je bramborový salát, ovšem podle francouzské kulinářské tradice.

"Připravuje se bez majonézy a obsahuje kapary, salátové okurky, petržel a hrášek. Je sladko-kyselý, lehce navinulý," uvedl šéfkuchař. Zdůraznil, že na rozdíl od české "klasiky" se podává teplý. Celé menu přijde na 1500 korun a jeho součástí je také sekt, káva, čaj, portské nebo koňak.

Krab, candát, nebo sob?
Kulinářské zážitky slibuje také restaurace Essensia v pražském hotelu Mandarin Oriental. Tamní šéfkuchař Jiří Štift chce svým hostům zpříjemnit sváteční chvíle roládou z kraba královského, candátem s bylinkovou krustou či sobím hřbetem s dýňovým pyré, hnědým zelím a kaštanovým glazé. Sladkou tečkou je ananas pečený v kořeněném karamelu s rumovou zmrzlinou. Cena za menu je 2350 korun.

Šneci patří k tradici

Hlemýždi po burgunsku.Přestože jsou konzumací šneků proslulí především Francouzi, patří mezi tradiční pokrmy také ve střední Evropě. Jde o postní jídlo a podle znalců je to vynikající kulinářský úvod pro Štědrý den. Maso je zdravé, neobsahuje tuk ani cholesterol a vyznačuje se specifickou chutí. V Praze je několik restaurací, kde si zájemci mohou tuto delikatesu dopřát.

Známý labužník Pavel Maurer pravidelně vyráží na šneky do Francouzské restaurace Obecního domu. "Chodím tam už deset let. Je to taková tradice. Vždy tam ale mají v menu také kubu, kačenku se zelím a bramborový salát. Byla by chyba ubrat je z jídelníčku luxusní restaurace," řekl.

Znalci si ale mohou hýčkat chutě také v restauraci Les Moules, kde servírují šneky gratinované v česnekovém a mandlovém másle, nebo ve francouzské brasserii La Gare, která nabízí šneky v bylinkovém másle. Svátečním menu upoutá také pražský hotel President, který láká na toasty se šnečí paštikou, šnečí cappuccino s mořskou řasou, zapečené šneky s mušlemi či hovězí steak na portské omáčce se šneky a černým lanýžem.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.