Lidovky.cz

Nový hit mezi koktejly: Vystřel a zapomeň. Brzy prý ovládne svět

Jídlo

  11:30
Fire and Forget (Vystřel a zapomeň) je název nového hitu mezi alkoholickými koktejly, který poprvé namíchal devatenáctiletý kyperský student Sergios Tikas. Nápoj, který prý brzy ovládne svět, uvnitř skrývá rafinovanou kombinaci ovocných šťáv, anýzové kořalky a dezertního vína. Tikas v těchto dnech se svým koktejlem vyhrál kyperskou barmanskou soutěž.

Koktejl "Fire and Forget" (Vystřel a zapomeň) foto: Reuters

Protože prý obliba koktejlových party v New Yorku a Londýně stoupá, má nový nápoj velkou šanci uspět.

Kypr je koktejly proslulý, zatím nejslavnějším výtvorem tamníchKoktejl Vystřel a zapomeň barmanů byl koktejl Brandy Sour, jehož základem je brandy a citronová šťáva. Koktejl poprvé připravil ve 30. letech minulého století jistý kyperský barman pro egyptského krále Farúka, který byl tehdy na středomořském ostrově na návštěvě.

Mámivá chuť dezertního vína
Podle expertů je klíčem k předpokládanému úspěchu koktejlu Fire and Forget sladké dezertní víno Commandaria, které na Kypru vyrábějí už od antických dob. Commandaria se sice používá spíš při náboženských obřadech, ale její mámivou chutí prý nepohrdnou ani příznivci zcela pozemských rituálů.

Tikasův koktejl se připravuje ve dvou oddělených nádobách. V jednom šejkru se smíchá kyperské hroznové brandy Zivania s dezertním vínem, pomerančovou šťávou a růžovým sirupem, v druhém pak anýzovka Ouzo, pomerančový likér a pomerančová šťáva. Obě směsi se odděleně vlévají do sklenice a ozdobí mátou a jahodami.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.