Králík na pivu - tradiční český recept
Budete potřebovat:
1 naporcovaného králíka, 4 nahrubo pokrájené cibule, 1 světlé pivo, 150gr anglické slaniny, 4 lžíce rostlinného oleje, 50gr másla, 2 snítky rozmarýnu, 2 lžičky roztlučeného jalovce, 2 bobkové listy, 2 palice česneku, 150ml slepičiho vývaru, 800gr malých nových brambor, sůl, pepř, celé nové koření, celý černý pepř
Příprava:
Naporcovaného králíka vložíme do mísy, zasypeme nakrájenou cibulí a zalijeme pivem. Přikryjeme a dáme přes noc do chladu. Troubu předehřejeme na 180°C. Maso vyndáme z marinády, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme plátky slaniny.
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo s olejem a osmahneme na něm jednotlivé porce masa ze všech stran dozlatova. Okapanou cibuli z marinády, nasekaný rozmarýn, jalovec a bobkové listy přidáme k masu. Podlijeme pivem z marinády, přiklopíme a pečeme v troubě 45minut. Do pekáče k masu přidáme očištěné nové brambory a palice česneku rozkrojené příčně na půl. Pečeme ještě 60minut a během pečení podléváme slepičím vývarem a pivem.
Králík trochu jinak - recept pochází z Itálie
Budete potřebovat:
1 naporcovaného králíka,sůl,čerstvě mletý pepř,100ml panenského olivového oleje,60g másla, 2 snítky rozmarýnu,100ml suchého bílého vína, 1sklenice cibulové omáčky (například Heinz), 1/2 lahvičky chilli omáčky s česnekem (třeba Kimball) ,hrst černých vypeckovaných oliv, 3 větší cibule, 2 lžíce citrónové šťávy, 50ml kuřecího vývaru
Příprava:
Naporcovaného králíka osolíme, opepříme a položíme do pekáče s olivovým olejem. Přidáme bylinky,olivy a zalijeme vínem. Máslo nakrájíme na plátky a položíme na porce masa. Cibulovou omáčku rozmícháme v 50 ml kuřecího vývaru a přelijeme králíka. Posypeme nahrubo nasekanou cibulí, přiklopíme, vložíme do předehřáté trouby a dusíme asi 40min.Odklopíme a dopékáme.Omáčku dochutíme a podáváme s bagetou.
Králík pana Vlasáka z Pravonína
Budete potřebovat:
1 naporcovaného králíka,150gr anglické slaniny v celku, kořenovou zeleninu - tolik,aby přikryla všechny porce masa, 2 vetší cibule, 200ml suchého červeného vína, trochu slepičího vývaru, sůl, pepř, po lžičce sladké a pálivé papriky, rostlinný olej.
Příprava:
Naporcovaného králíka prošpikujeme slaninou, okořeníme pepřem a solí, naložíme do směsi nastrouhané kořenové zeleniny a najemno nakrájené cibule. Zalijeme suchým červeným vínem a dáme přes noc do chladu. Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou zbylou cibuli, přidáme okapanou směs kořenové zeleniny, podusíme, vložíme porce králíka, podlijeme trochou slepičího vývaru a vína z nálevu. Dusíme do měkka a ke konci přidáme sladkou i pálivou papriku dle chuti. Promícháme, vydusíme a podáváme s bramborovým knedlíkem.