Lidovky.cz

Recepty ze mlýna: tři způsoby, jak připravit králíka

Česká kuchyně

  9:29
Jemné a lehké králičí maso patří k tradiční české kuchyni. Je chutné, snadno stravitelné a především zdravé. Maso z králíka můžeme připravit na mnoho způsobů. Tady jsou tři tipy, jak ho připravit:
Pečené králičí maso (ilustrační foto)

Pečené králičí maso (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Králík na pivu - tradiční český recept

Budete potřebovat:
1 naporcovaného králíka, 4 nahrubo pokrájené cibule, 1 světlé pivo, 150gr anglické slaniny, 4 lžíce rostlinného oleje, 50gr másla, 2 snítky rozmarýnu, 2 lžičky roztlučeného jalovce, 2 bobkové listy, 2 palice česneku, 150ml slepičiho vývaru, 800gr malých nových brambor, sůl, pepř, celé nové koření, celý černý pepř


Příprava:
Naporcovaného králíka vložíme do mísy, zasypeme nakrájenou cibulí a zalijeme pivem. Přikryjeme a dáme přes noc do chladu. Troubu předehřejeme na 180°C. Maso vyndáme z marinády, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme plátky slaniny.

Ve větším hrnci rozehřejeme máslo s olejem a osmahneme na něm jednotlivé porce masa ze všech stran dozlatova. Okapanou cibuli z marinády, nasekaný rozmarýn, jalovec a bobkové listy přidáme k masu. Podlijeme pivem z marinády, přiklopíme a pečeme v troubě 45minut. Do pekáče k masu přidáme očištěné nové brambory a palice česneku rozkrojené příčně na půl. Pečeme ještě 60minut a během pečení podléváme slepičím vývarem a pivem.

Králík trochu jinak - recept pochází z Itálie
Budete potřebovat:
1 naporcovaného králíka,sůl,čerstvě mletý pepř,100ml panenského olivového oleje,60g másla, 2 snítky rozmarýnu,100ml suchého bílého vína, 1sklenice cibulové omáčky (například Heinz), 1/2 lahvičky chilli omáčky s česnekem (třeba Kimball) ,hrst černých vypeckovaných oliv, 3 větší cibule, 2 lžíce citrónové šťávy, 50ml kuřecího vývaru

Příprava:
Naporcovaného králíka osolíme, opepříme a položíme do pekáče s olivovým olejem. Přidáme bylinky,olivy a zalijeme vínem. Máslo nakrájíme na plátky a položíme na porce masa. Cibulovou omáčku rozmícháme v 50 ml kuřecího vývaru a přelijeme králíka. Posypeme nahrubo nasekanou cibulí, přiklopíme, vložíme do předehřáté trouby a dusíme asi 40min.Odklopíme a dopékáme.Omáčku dochutíme a podáváme s bagetou.

Králík trochu jinak, recept pochází z Itálie

Králík pana Vlasáka z Pravonína
Budete potřebovat:
1 naporcovaného králíka,150gr anglické slaniny v celku, kořenovou zeleninu - tolik,aby přikryla všechny porce masa, 2 vetší cibule, 200ml suchého červeného vína, trochu slepičího vývaru, sůl, pepř, po lžičce sladké a pálivé papriky, rostlinný olej.


Příprava:
Naporcovaného králíka prošpikujeme slaninou, okořeníme pepřem a solí, naložíme do směsi nastrouhané kořenové zeleniny a najemno nakrájené cibule. Zalijeme suchým červeným vínem a dáme přes noc do chladu. Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou zbylou cibuli, přidáme okapanou směs kořenové zeleniny, podusíme, vložíme porce králíka, podlijeme trochou slepičího vývaru a vína z nálevu. Dusíme do měkka a ke konci přidáme sladkou i pálivou papriku dle chuti. Promícháme, vydusíme a podáváme s bramborovým knedlíkem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.