Lidovky.cz

Na škytavku mátu, na stres mléko. Poznejte, jak nápoje léčí

Jídlo

  7:00
PRAHA - Proti stresu mléko z mandlí rozmixovaných ve vodě, na škytavku mátový čaj, na prevenci zubního kazu šálek černého nebo zeleného čaje po jídle a při užívání antibiotik čaj z lněného semínka - to je jen pár z řady tipů, které předkládá Jarmila Mandžuková v publikaci Co pít, když... Čtenář se dozví, jaké nápoje pomáhají při nejrůznějších zdravotních obtížích i jak si sám může připravit.
Čaj - ilustrační foto.

Čaj - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Čaje, ovocné a zeleninové šťávy, koktejly, zdravotní vína a likéry jsou plné prospěšných látek, které vyživují, posilují a pomáhají léčit tělo i duši. Mají také schopnost dodat vitalitu, energii a dokonce i prodloužit život.

Lidské tělo tvoří ze 75 procent voda, proto příručka začíná vodou. Denně by jí člověk měl přijmout nejméně 1,3 litru, pokud se nejedná o mimořádnou situaci, není vhodné vypít víc než tři litry. Nadmíra tekutin přetěžuje ledviny a zbytečně vyplavuje důležité minerální látky. Nedostatečný příjem tekutin přetěžuje ledviny a krevní oběh, vede ke tvorbě ledvinových a žlučníkových kamenů, snižuje pozornost a zhoršuje duševní výkon.

V abecedním řazení uvádí příručka zdravotní problémy od aft po potíže se žlučníkem. Speciální kapitolu tvoří bylinné čaje, jejich příprava a léčebné využití. A navíc je v knize přehled vitamínů a minerálů v potravinách.

Autoři: ,
Témata: mléko, nápoj, Škytavka
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.