Lidovky.cz

Horkou čokoládu i fazole vylepší chilli. Vyzkoušejte 5 ostrých receptů

Jídlo

  7:00
V kuchyni se bez chilli neobejde nikdo, kdo má rád ostřejší jídla. Podporuje chuť k jídlu a má příznivý účinek na zažívání. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř. Chilli je také považováno za afrodisiakum. V kuchyni můžete využít celé chilli papričky, nebo jen koření z nich. Přinášíme vám pět tipů:
Chilli koření a chilli papričky - ilustrační foto.

Chilli koření a chilli papričky - ilustrační foto. foto: Shutterstock

MEDOVÁ KŘIDÉLKA S CHILLI

Ingredience: 1,5 kg kuřecích křidélek
Marináda: 5-8 lžic medu, Šťáva z jednoho citrónu, 10 lžic kečupu. 3 kávové lžičky chilli,1 lžička soli, 2 lžíce oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička curry, 3 lžíce worcestru,1/2 hlavy česneku

Příprava: Z uvedených ingrediencí si připravíme maridádu, do které vložíme křidélka. Pořádně promícháme, aby se marináda dostala opravdu všude. Necháme minimálně 4 hodiny v lednici uležet, lépe je připravit si je den předem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 40 minut.

CHILLI FAZOLE

Ingredience: 1 plechovka světlých fazolí ve slaném nálevu, 1 plechovka červených fazolí v rajčatovém nálevu, 1 paprikové klobásy, malá plechovka rajčatového protlaku, rajče, lžíce kečupu, 2 brambory, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky tabasco omáčky, pálivá paprika, oregano, chilli, pepř, sůl. (Podle chuti můžete přidat mrkev nebo papriku)  

Fazole s chilli (ilustrační foto)

Příprava: Nakrájenou cibuli osmažíme, přidáme klobásu, česnek a brambory. Světlé fazole propláchneme a přidáme do hrnce, červené přidáme i s nálevem, protlakem a kečupem. Přidejte několik lžic vody, stáhněte na mírný plamen, osolte a vařte dokud brambory nezměknou. Když jsou brambory měkké přidejte koření, zamíchejte, vypněte a nechte ještě pár minut rozležet. Podávejte s tousty nebo chlebem.

CHILLI ČÍNA

Ingredience: 300 g kuřecích prsíček, 400 g rýžových nudlí, cibule, 2 chilli papričky, 4 lžíce olivového oleje, 1 zralé mango, 5 lžic sojové omáčky, lžička solamylu, 1 dl bílého vína, sůl, pepř

Příprava: Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Z oleje, solamylu, 2 lžic sojové omáčky a vína přípavíme marinádu a  maso do ní naložíme (alespoň na hodinu). Cibuli, mango a chilli papričky nakrájíme na drobno. Maso zprudka opečeme a dáme na talíř. Na zbylý olej dáme cibuli, necháme zesklovatět, přidáme papričky a maso a přelijeme zbytkem marinády, sojové omáčky a přidáme mango. Společně chvilku dusíme, dochutíme solí a pepřem. Nakonec promícháme s uvařenými sýrovými nudlemi (lze podávat i s rýží).

BRAMBOROVÁ KAŠE S CHILLI

Ingredience: 2 kg brambor, 250 ml mléka, 4 lžíce másla, stroužek česneku, chilli papričku, 3 sterilované papriky, sůl

Příprava: Brambory uvaříme, rozmačkáme, přidáme mléko, máslo a sůl. Oloupaný česnek prolisujeme. Chilli papričku nařízneme, odstraníme semínka a nadrobno nakrájíme. Společně podusíme. Sterilované papriky rozmixujeme a společně s chilli zamícháme do hotové kaše.

HORKÁ ČOKOLÁDA S CHILLI

Ingredience: 1 l plnotučného mléka, vanilkový lusk, skořice, chilli paprička, 250 ml vody, 240 g kvalitní hořké čokolády, 3 lžíce medu

čokoláda

Příprava: Chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek, zalijeme vodou a v kastrolku vaříme, dokud se voda nevyvaří na polovinu. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme rozkrojený lusk vanilky a skořici a na mírném ohni zahříváme. Do horkého mléka nalámeme čokoládu a přidáme med. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Hrnec odstavíme, z mléka vyndáme skořici i vanilku a po lžičkách přidáváme vývar z chilli papričky (podle chuti).

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.