Lidovky.cz

Tiramisu. Pochoutka, se kterou zazáříte

Jídlo

  7:00
Na výtečné tiramisu nemusíte chodit jen do vyhlášených italských cukráren. Tuto pochoutku si můžete připravit i doma. Přinášíme vám recept, na který seženete suroviny v každém obchodě.

S dezertem tiramisu doma zazáříte, a obejdete se i bez italských surovin. foto: Shutterstock

Pravé italské tiramisu

Tiramisu se vyrábí se z tvarohového sýra mascarpone, který se šlehá s vajíčky (nebo jenom žloutky) a cukrem, případně šlehačkou. V misce se prokládá speciálními piškoty savoiardi (tento lahodný piškot je pro Italy tak důležitý, že přesný recept je chráněný), namočenými do silného espresa, které může být ještě ochuceno italským mandlovým likérem Amaretto.

Většinu lidí od receptu odradí, když si přečtou v seznamu surovin něco, co neznají nebo neví, kde to koupit. Může to být i případ tiramisu. Pravé italské totiž obsahuje mascarpone, amaretto a savoiardi. Tyto suroviny ale můžete jednoduše nahradit. Mascarpone lučinou, amaretto rumem nebo vaječným koňakem a savoiardi klasickými cukrářskými nebo dětskými piškoty.

Připravte si pekáč nebo zapékací mísu, je jedno zda zvolíte kulatý nebo hranatý tvar. Důležité jsou vysoké okraje, tiramisu se totiž skládá do pater. Podle dostatku ingrediencí a velikosti pekáče, může mít vaše tiramusu dvě patra nebo klidně i pět.

Ingredience: 2 balíky dětských nebo cukrářských piškotů, 3 pomazánková másla bez příchuti, 2 lučiny, 3 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukr, rum nebo vaječný likér, skořice, čokoláda na vaření nebo kvalitní hořká čokoláda, kakao na posypání, rozpustná káva, 6 nakrájených banánů 

Postup: Uvaříme si velmi silnou rozpustnou kávu (klidně do polévkové mísy, budeme v ní namáčet piškoty) a podle chuti přidáme rum nebo vaječný likér.

Máslo, smetanu, lučinu a cukr vyšleháme. Přidáme nahrubo nastrouhanou čokoládu a balíček mleté skořice. Krém zamícháme.

Bereme jednotlivé piškoty, jednou stranou máčíme v kávě a klademe na dno mísy. Na piškoty dáme na kolečka nakrájené banány a překryjeme vrstvou krému. Postup opakujeme, klidně ještě dvakrát (záleží, jak vysoký máte pekáč nebo kolik máte ingrediencí).

Pekáč přikryjeme alobalem a necháme 24 hodin tuhnout v ledničce. těsně před podáváním posypeme kakaem.  

Tip

Jednohubky jsou skvělé i na oslavy nebo na rauty, kde by se vám špatně servírovalo tiramisu z pekáče nebo mísy. Navíc usazené v papírovém košíčku a propíchnuté párátkem i skvěle vypadají.

Vyzkoušejte jednohuby
Pokud vám zbyly dětské piškoty a krém, můžete vyzkoušet i tiramisové jednohubky.

Na jeden piškot natřete vrstvu krému a přidejte tenký plátek banánu, přiklopte druhým piškotem. Z obou stran namočte do kávy. Až budete mít všechny jednohubky takto připravené, vyskládejte je vedle sebe a horní část poprašte kakaem. Pak jednohubky propíchněte párátkem a dejte každou do papírového košíčku. Stačí hodina v ledničce a můžete servírovat.

Autor:
Témata: tiramisu, Piškot, miska
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.