Lidovky.cz

Sezona a sklizeň chřestu začala. Co z něj uvařit?

Jídlo

  7:00
Sezona a sklizeň bílého chřestu v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku začala. Výhonky této královské zeleniny se budou sklízet denně až do konce června, řekl Michal Červenka, agronom nizozemské společnosti Bohaemer Spargel Kultur, která tu chřest pěstuje. Letos připravuje novinku, chřest zelený.

Chřest bílý foto: Shutterstock

Po vzorů Němců, kde je "špargl" nejoblíbenější zeleninou, si i Češi už mohou svazek bílého chřestu koupit přímo z pole od zemědělců. Možné to je každý den do 07:00 do 17:00, stačí zajet do areálu hostínských rolníků.

Letos stojí kilogram od 100 do 150 korun, podle jakosti. Čerstvě ořezaný chřest se musí nejprve omýt a chladit v ledové vodě, aby si dlouho udržel bílou barvu.

Čtěte také:


Jedna z prvních zelenin, která se na jaře objevuje, se pěstuje pod plachtami. Bohaemer Spargel Kultur pěstuje chřest na výměře 110 hektarů, zelený chřest zabírá menší plochu, 15 hektarů. "Ročně vyprodukujeme 500 až 600 tun bílého chřestu," uvedl Červenka. Firma chřest zpracovává, balí a posílá zákazníkům.

Naučte se připravovat chřest

Jak správně vybrat a upravit chřest?Na kurzu vaření se naučíte používat různé druhy chřestu. Chřest navíc uvaříte a následně ochutnáte v lahodné kombinaci s lososem.

Kurz vaření proběhne 28. dubna 2011 v Ola Kala (Korunní 115, Praha 3), zaplatíte za něj 3500 korun. Více informací na: www.olakala.cz

Tuzemský prodej chřestu rok od roku stoupá, většina produkce jde ale stále na vývoz. V Čechách zůstává maximálně 25 procent. Společnost chřest v Hostíně u Vojkovic pěstuje už od roku 1995.

Pěstování "šparglu" není jednoduché. Tři roky trvá, než ze semínka na poli vyroste sazenice. Po vysázení sazenic se chřest celé další dva roky jenom ošetřuje. Menší úrodu může dávat druhým rokem. Při dobrém ošetřování husté keříčky vytvoří mohutný systém dužnatých kořenů prorůstajících do dvoumetrové hloubky.

Chřest.

Půda, do níž se chřest od poloviny března vysazuje, musí být lehká, písčitá a obsahovat mnoho humusu. I za jediný den pak může rostlinka povyrůst o sedm centimetrů. Doba pěstování lahůdkové zeleniny v takto připravené zemině by se však prý měla omezit na osm sezon.

Bílý chřest s máslem a krutonky

V jednoduchosti je krása. Sezona chřestu je tu, připravte si z něj snadný recept. Budete nadšení:

Budete potřebovat:Zelený chřest v horkém másle se strouhankou - restaurace Vikárka
14 - 16 stonků bílého chřestu
150 g másla
4 krajíčky toastového chleba
sůl, pepř

Postup:
Očištěný chřest svážte do svazečků, vložte do vařící osolené vody a uvařte do měkka. Mezitím si nakrájejte chléb na malé kostičky. Chřest asi po 10 minutách vyjměte a osušte. Větší část másla rozpusťte na pánvičce, až začne zlátnout přidejte sůl a pepř. Na zbylém másle opečte dokřupava kostičky chleba. Chřest podávejte přelitý horkým máslem, posypaný krutonky.

Tip: Místo bílého chleba můžete použít také strouhanku. Postup je stejný: chřest posypte jemně opraženou strouhankou a polijeme máslem.

Zajímavé recepty najdete také na www.chrest.cz

Nejnáročnější je sklizeň, chřest se sklízí ručně pomocí speciálních sklizecích nožů. Pak se ukládá do hliníkových bedniček, zkracuje na stejnou délku a putuje do haly na třídicí linku. Když je přes den hodně teplo, začíná se sklízet už v 5:00, aby po poledni bylo sklizeno. "Chřestu se nesmí příliš otevírat hlavičky, z pohledu konzumenta je to nežádoucí a kvalita pak klesá," vysvětlil agronom. V sezoně pracuje na chřestové farmě až 250 brigádníků.

Oblíbený recept Sophie Lorenové

Chřestový dortíček

8
porcí: Chřestový dortíček - oblíbený recept Sophie Lorenové.
900 g zeleného chřestu
8 plátků bílého chleba (toastu)
350 g vařené šunky
350 g sýra (Fontina nebo ementál)
2 lžíce olivového oleje pepř sůl

* Z výhonků čerstvého zeleného chřestu odkrojte tvrdé konce. Vhoďte do vařící osolené vody a vařte asi 3 minuty, potom vhoďte chřest do ledové vody, aby neztratil hezkou barvu.

* Plátky chleba opečte na oleji z obou stran. Šunku jemně nakrájejte a potřete jí chleby. Osolte a opepřete.

* Na pekáč položte namazané chleby, na každý položte několik kousků chřestu, vše posypte strouhaným sýrem a zapékejte v troubě (180 stupňů) asi 10–12 minut, dokud sýr nezačne hnědnout.

Připravil: Vladimír Poštulka


Mimo jedinečných gastronomických kvalit má prý chřest i výjimečné zdravotní účinky. Chřestu se přisuzují omlazující a regenerační účinky, někdy bývá dokonce považován za afrodiziakum. Vše to souvisí s vysokým obsahem důležitých vitaminů a minerálů.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.