Lidovky.cz

Se sýrem na gril. Vyzkoušejte 5 receptů

Jídlo

  7:00
Sezona grilování začala a vy se můžete přesvědčit, že na oheň nepatří jen maso. Ugrilovat se dá téměř vše, ale opravdu gurmánský zážitek přináší právě sýr. Ocení ho nejen vegetariáni, ale i ti, kteří si grilování bez pořádného steaku neumí představit. Vyzkoušejte pět receptů.

OSTRÝ PLNĚNÝ HERMELÍN

Ingredience: 2 hermelíny, 4 stroužky česneku, 1 vetší cibule, naložená kapie, lžíce oleje, chilli koření, grilovací koření

Postup: Česnek prolisujeme a smícháme ho s olejem a kořením. Hermelíny rozkrojíme jako housku, potřeme směsí, proložíme nakrájenou cibulí a kapií, přiklopíme a zabalíme do alobalu nebo pečicího papíru. Grilujeme 8 - 10 minut. Podáváme s pečivem.

GRILOVANÁ CIHLA SE ŽAMPIONY

Ingredience: Sýr cihla vcelku, cibule, slanina, žampiony, marináda - na jakou jsme zvyklí na grilování

Postup: Sýr nakrájíme na kostky, dáme do misky, přidáme nakrájenou cibuli, slaninu a oloupané žampiony, zalijeme marinádou. Směs přendáme na alobal, pořádně uzavřeme a dáme na gril. Ovšem ne moc nízko, aby se sýr nespálil. Grilujeme 7 - 10 minut. 

SÝROVÝ ŠPÍZ NA GRILU

Ingredience: 2 hermelíny, 300 g anglické slaniny

Postup: Hermelín nakrájíme na menší kousky. Každý kousek zabalíme pečlivě do plátku slaniny, aby sýr nevytékal. Napichujeme na špejle. Při grilování jemně přeléváme pivem. 

GRILOVANÝ KOZÍ SÝR

Ingredience: 6 kousků kozího sýra, 2 cukety, svazek tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, špetku červeného drceného pepře

Postup: Cukety očistíme, omyjeme a podélně nakrájíme na tenké plátky. Střídavě jimi ovinujeme bochníčky sýra. Plátky cukety opatrně ovineme tymiánem. Sýry poklademe na lehce vymazaný plech, posypeme je pepřem a pokapeme trochou oleje. Grilujeme asi 4-5 minut, přitom hlídáme sýr, protože se rychle rozpouští. Podáváme horké.

GRILOVANÝ BALKÁNSKÝ SÝR 

Ingredience: 500g balkánského sýra, 20g másla, 2dc oleje, 5 plátků rajčat, sladká paprika, petržel, pálivá paprika 

Postup:  Sýr naložíme na několik hodin do studeného mléka nebo vody, kvůli odstranění zbytečné soli. Pak ho nakrájíme na plátky, které potřeme olejem a položíme na papír na pečení. Posypeme sladkou paprikou a položíme na ně kousek másla, plátek rajčete a kousek zelené petržele, přidáme pálivou papriku. Zabalíme do papíru a namočíme ve studené vodě (balíme každou porci zvlášť). Pečeme na roštu do změknutí sýra. Ihned servírujeme s chlebem, pivem nebo aromatickým bílým vínem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.