Lidovky.cz

Nejlepší veltlíny na světě? Z Wachau

Jídlo

  7:00
Nejlepší veltlíny na světě podle someliéra LN pocházejí z oblasti Wachau v Dolním Rakousku. Jedná se o jednu z nejnavštěvovanějších částí země a není divu - díky svému krajinnému rázu bylo celé údolí Wachau v roce 2000 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.
Bílé víno - ilustrační foto

Bílé víno - ilustrační foto foto: Shutterstock

Absolutní hvězdou mezi tamními vinaři je Franz Hertzberger, od něhož pochází i dnešní víno. "Lehké víno s absolutně suchou dochutí se pije vychlazené a je velmi osvěžující.  Není ovocné, ale naopak voní po zelenině a koření - nejvýrazněji je v něm cítit pepř," popisuje someliér.

someliér ln

Taková vína se však příliš neexportují.  Produkce pokryje potřeby Rakušanů a v zahraničí je najdete jen v nejluxusnějších restauracích.

Ideální je tedy spojit ochutnávku s prázdninovým výletem. V oblasti mezi městy Melk a Krems najdete malebné vesničky se starobylými kláštery a ruinami hradů tyčících se na vrcholcích kopců. Atrakcí kraje jsou útulné rodinné restaurace či šenky zvané heurige, kde lze ochutnat výhradně nápoje a pokrmy z jejich vlastní produkce. U vinařských hvězd kraje, jako je Hertzberger, Jamek, Knoll, Pichler či Prager, je však nutné ochutnávku předem objednat, nejlépe přes internet.
Podunajský veltlín z Wachau
Someliér v oblasti Wachau oceňuje, že místní vinaři pěstují jen odrůdy, kterým se v jejich kraji skutečně daří (zejména veltlín a ryzlink), a produkují z nich výhradně suchá vína. Zdejší vína jsou také specificky klasifikována: "V polohách okolo řeky víno nevyzrává tolik jako na vyvýšených terasách. Proto se z nižších částí vinic produkuje především lehké víno zvané Steinfeder, jehož obsah alkoholu může být nejvýše 11 %." Označení těchto lehkých vín pochází z lidového názvu pro jemnou trávu rostoucí na kamenných vinohradech. Druhá kategorie se jmenuje Federspiel a povoluje nejvýše 12,5 % alkoholu. Nejvyšší kategorie nese označení Smaragd a zahrnuje vína od obsahu alkoholu 12,5 %, jejichž hrozny rostou na kamenných terasách nad Dunajem, kde se vedle vinné révy vyhřívají na slunci smaragdově zelené ještěrky.  Tato vína jsou plná a mají velký potenciál na archivaci.

V horkých letních dnech však someliér doporučuje sáhnout do kategorie Steinfeder. Jestliže Smaragdy someliér označuje za téměř nesmrtelné, i základní vína z Wachau jsou schopná archivace, a proto ani našemu tříletému Steinfelderu nechybí jiskra a svěžest. Podobné víno seženete za cenu okolo 450 korun.

Autoři:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.