Lidovky.cz

Irsai Oliver ze severu ČR: ideální letní víno

Jídlo

  7:00
Ve stejné době, kdy začal Pražský závod v Nuslích vyrábět „legendárního“ Sklepmistra, se Ivanu Váňovi podařilo obnovit dávno zaniklé vinice v Chrámcích na Mostecku.
Vína - ilustrační foto

Vína - ilustrační foto foto: Shutterstock

Jedno z prvních vín, které tu tehdy, v 60. letech minulého století, vyrobili, se jmenovalo Divoch. České vinařství Chrámce, dnes rozložené na 73 hektarech, ho vyrábí dodnes. Je polosladké a existuje v bílé i červené variantě - Ryzlink rýnský a Müller Thurgau nebo Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.

someliér ln

Náš someliér si však na polosladká vína příliš nepotrpí, takže se naše ochutnávka zaměřila zejména na vína suchá: začínáme odrůdou Müller Thurgau, standardním vínem za padesát korun, a končíme košer výběrem z hroznů Rulandského modrého z roku 2007 za 193 korun.

Irsai OliverČeské vinařství Chrámce je totiž hlavní výrobce košer vín v České republice. Od zpracování hroznů až po zátkování lahví se celého výrobního procesu mohou zúčastnit pouze Židé světící šabat a celá výroba je úplně oddělena od výroby ostatních vín. Výrobou se zabývá syn Ivana Váni Moše Váňa, jenž přijal ortodoxní víru.

Vínem pro tento týden se stává bílé suché víno Irsai Oliver pozdní sběr z roku 2009, jež je k mání za 169 korun. "Čistá, jemně kořenitá, muškátová vůně s tóny květů jabloně a chutí čerstvě rozkrojeného zeleného jablka, s harmonickou středně dlouhou dochutí je ideální do horkých dnů," vysvětluje svou volbu someliér.

Léčba dolů s pomocí vína
Historie vinařství na Mostecku sahá hluboko do středověku. Po třicetileté válce však začalo upadat, definitivně pak zcela zaniklo po první světové válce. V roce 1966 nastoupil zemědělský inženýr Ivan Váňa do Státního statku Most v obci Chrámce a o rok později se mu s kolegy podařilo vinařství obnovit. Koncem 70. let prosadil vinnou révu jako rekultivační plodinu a začal ji vysazovat i na výsypkách z dolů - svérázné průmyslové město díky němu obklopuje prstenec krásných vinic, které dnes rostou i na kamenných středověkých terasách.

Po revoluci své celoživotní dílo postupně restituoval a dnes se o vinařství stará se svou početnou rodinou. Dlouhá léta dodává vína od 50 do 200 korun do obchodního řetězce Tesco, pro námi vybraný Irsai Oliver se však musíte vypravit přímo do vinařství www.ceske-vinarstvi. cz.

Autoři:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.