Lidovky.cz

Home Kitchen: obložený chléb, či žemlovku?

Jídlo

  7:00
V pražské restauraci Home Kitchen si může sednout pouhých jedenáct hostů. Milovník dobrého jídla Pavel Maurer si pochutnal na domácích obložených chlebech. Vy si dejte třeba žemlovku.

V Home Kitchen si můžete vybrat z denní nabídky proslulých obložených chlebů. Jeden vám nebude stačit. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Když jsem zaslechl, že v Praze otevřeli podnik s názvem Home Kitchen, v první chvíli mne napadlo, zda se náhodou nejedná o koncept amerických či holandských docela populárních domácích, přesněji řečeno tzv. bytových restaurací. Jídlo se připravuje v soukromých bytech. Občas na ně můžete narazit třeba v New Yorku (tam se dá koneckonců narazit téměř na cokoliv).

Bistro Home Kitchen naleznete v Praze, v Jungmannově ulici číslo 8. Otevřeno má od půl osmé ráno do sedmi večer.

Myšlenka je jednoduchá – na internetu si majitel bytu vyvěsí, co ten den bude vařit, zájemci se přihlásí a on rozhoduje o tom, kolik takových "objednávek" potvrdí a kolik hostů si pozve na oběd či večeři. Většinou se vaří jen několik jídel, sedí se v bytě, v kuchyni, jídelně, je to velmi osobní, domácké a nakonec hosté zaplatí určitou částku za jídlo. Asi to není úplně čisté z hlediska daňového, možná i hygienici by se trochu divili, ale funguje to.

Chléb si v Home Kitchen pečou sami

Zmýlil jsem se. Home Kitchen v Jungmannově ulici v Praze je koncept zcela jiný. Jedná se o regulérní veřejnou restauraci, která ovšem nabízí velmi pohodovou, přátelskou, až domácí atmosféru. Je zde dohromady jedenáct míst.

V Home Kitchen si může sednout pouhých jedenáct hostů. Podělit se musejí i o slánku a pepřenku


Návštěvníci sedí spolu, blízko jeden druhému, od stolu vidíte přímo do kuchyně, kuchařům pod ruce, hosté se k sobě chovají mile, uvolňují si místo, neseparují se. Dokonce je zde (záměrně) jen jedna slánka a pepřenka, aby si o ni vzájemně mohli říci.

V Home Kitchen si můžete vybrat z denní nabídky proslulých obložených chlebů. Jeden vám nebude stačit.

Denně tu připravují tři polévky (vývar, vegetariánskou a polévku dle týdenních surovin), které jsou ve várnicích, každý si může nabrat sám. Další typickou specialitou jsou čtyři druhy obložených chlebů, které si pečou sami. Milovníky domácích sladkostí jistě potěší žemlovka či buchtičky se šodó. Já ochutnal chléb s hruškami, modrým sýrem, švestkovým dipem a vlašskými ořechy. Jen si zkuste vybavit, kdo je vám tuhle dobrůtku v běžném restauračním menu schopen naservírovat.

V Home Kitchen denně připravují tři polévky (vývar, vegetariánskou a polévku dle týdenních surovin),

Kromě toho si můžete denně vybírat z pokrmů masitých, vegetariánských, vždy je k ochutnání salát a francouzský slaný koláč quiche. To, co je pro tenhle milý, malý restaurant příznačné, je určité procento surovin pocházejících z ekologického zemědělství, biošťávy, marmelády a dále produkty s označením Fair Trade.

V Home Kitchen mají i svoje nádobí s logem

"Otevřít Home Kitchen pro nás bylo velkým pokusem a krokem do u nás neprobádaného prostoru restauratérství," říká spolumajitel a provozní Miroslav Strakoš, rodák z Ostravska.



"Moji rodiče měli hospodu a doma se vždy vše podstatné odehrávalo v kuchyni s velkým jídelním stolem. Tam jsem psal domácí úkoly, tam se žilo. Podobnou atmosféru jsem chtěl mít i v restauraci. Velmi si vážíme, jak hosté dokážou být uvolnění. V takovém prostředí se necítíme jako v práci, na hosty se těšíme a rádi je opět vídáme. Věřím, že i oni nás."

Příjemný interiér bistra Home Kitchen

Devadesát pět procent stabilních zákazníků potvrzuje jednoznačný úspěch této filozofie. Od půl osmé ráno je možné zajít na snídani, na sladké lívance či slané variace, které si hosté někdy mohou sami dotvořit. Dva kuchaři se týdně střídají ve zodpovědnosti za jídelní lístek, který je přísně orientován na sezonní a čerstvé suroviny.

Čtyřčlenný tým Home Kitchen

Čtyřčlenný tým Home Kitchen tvoří spolu s návštěvníky zvláštní pohodovou komunitu lidí. Je jim při jídle dobře a rádi se vracejí. I z jejich chování je znát, že podnik má trochu jinou atmosféru, než na jakou jsme z běžných restaurací zvyklí.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.