Lidovky.cz

Kachna může být zdravým jídlem, tvrdí kuchaři

Jídlo

  17:00
Kachnu nemusejí škrtat ze svého jídelníčku ani lidé na dietě. Týmy profesionálních kuchařů o víkendu na Oslavách svatého Vavřince v Kladně předváděly, jak připravit tuto oblíbenou pochoutku mnoha českých jedlíků zajímavě a zároveň v souladu se zásadami zdravé výživy.

Staročeská uzená kachna foto: Viktor ChladLidové noviny

Tradiční svátek patrona kuchařů a cukrářů přilákal do centra města jako každým rokem tisíce lidí. Právě příprava kachního masa byla letošním hlavním tématem.

"Kachna je synonymum tučného jídla, ale když ji třeba zbavíte kůže, pod kterou je nejvíce tuku, tak můžete kachní prso udělat krásně na grilu, aniž by bylo tučné," nastínil jeden z hlavních organizátorů oslav Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Zdravější než krkovice
Lidé si ale podle něj musejí dát pozor, aby se maso příliš nevysušilo, protože jinak by nebylo ke konzumování. "V moderních strojích se kachny většinou pečou na roštech, to znamená, že se nekoupou v množství tuku, který z nich vytéká. Takže si myslím, že kachna bude rozhodně zdravější než třeba kus upečené krkovičky nebo bůčku," podotkl Kubec.

V kladenské restauraci Stodola se mezi hemžícím bílým oblečením vznikaly pravé skvosty. Jednotlivé týmy se předháněly v tom, kdo připraví maso nápaditěji. Většinou se muži v bílých čepicích shodli, že nejlepší úprava je za nízké teploty a po delší dobu, aby maso neztratilo šťavnatost ani moc váhy a bylo krásně křehké.

Vánoční kachna CzecHouse s nádivkou a červeným zelím

Klasická úprava
"Klasika je kachna pečená v troubě se zelím a knedlíkem, tady se ale objevují modernější modifikace, kdy je uděláno jemňounké zelí, je k tomu třeba jablkové želé, dobrý bramborový knedlík, který není nakrájený na kolečka, ale jako rozpůlená šiška," popsal jeden způsob Kubec. Jiný kuchařský tým zase ke kachně chystal různé pěny.

Umění kuchařských mistrů sledoval dav hladových lidí, kteří se tísnili v malém prostoru před otevřenou kuchyní. Někteří si krásně nazdobené talíře i fotografovali. "Všechny týmy už mají svá jídla vyprodaná, protože vypadají úžasně. Je to pro lidi velice atraktivní a mají možnost za velice zajímavou částku 80 korun ochutnat gastronomii, která se nabízí ve špičkových restauracích v České republice," poznamenal Kubec.

Svatý Vavřinec, patron kuchařů, pivovarníků, knihovníků, pradlen, studentů, hostinských a cukrářů, pocházel ze Španělska. V roce 257 našeho letopočtu byl strážcem chrámového pokladu v Římě. Legenda vypravuje, že byl vyzván, aby chrámový poklad vydal státní pokladně. Místo toho však císaři Valeriánovi přivedl vdovy, sirotky, chudé a starce, které označil za svůj největší majetek. Císař ho nechal za živa upéci na roštu. Památka svatého Vavřince se světí 10. srpna.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.