Lidovky.cz

Portské umí být i růžové. S tonikem osvěží

Jídlo

  7:00
Portugalsko produkuje úctyhodných devět milionů hektolitrů vína ročně. Nejznámější je ovšem portské, které tvoří pětinu celkové produkce. Portská vína se vyrábějí z tzv. doporučených, povolených a tolerovaných odrůd, jejichž poměr stanovuje zákon. Výsledný charakter závisí na tom, v jakém okamžiku procesu zrání dojde k přidání „brandy“ neboli vinného destilátu.
Radim Bobek, someliér Lidových novin

Radim Bobek, someliér Lidových novin foto: Shutterstock

Ruby a Tawny jsou základní kategorie červeného portského vína. "Ruby jsou vína, která zrají v dřevěných tancích o obsahu několika tisíc litrů. Velký objem vína v tancích brání přístupu vzduchu a víno si díky tomu zachovává tmavě rubínovou barvu a drsnější styl. Kdežto Tawny zraje v menších dřevěných sudech o objemu 500 litrů. Oxidace a větší kontakt se sudem mu dodává větší zralost a průhlednou, jantarovou barvu. Ruby a Tawny se proto neliší kvalitou, ale jen svým charakterem," vysvětluje someliér LN.

Růžové portské značky Royal Oporto, pochází z vinařství Real Companhia Velha v regionu Douro na severu Portugalska.

Podle kvality se Ruby i Tawny dělí do dalších kategorií, jež určuje doba zrání a kvalita ročníku. Nejkvalitnější Ruby se jmenuje Vintage. Vyrábí se pouze z jednoho ročníku, a to pouze za předpokladu, že se ročník opravdu vydaří. Exkluzivita Ruby Vintage je zajištěna jednak náročným procesem zrání po dobu 15 let a také nařízením, že vintage ročníky mohou vinaři vyhlásit jen třikrát za desetiletí. Someliér LN doporučuje ročníky 1992, 1994 a 1997. Vintage mají korky zalité sklem, které brání mikrooxidaci. Pro otevření se proto používají zvláštní kleště, které se rozžhaví, přiloží na hrdlo láhve a pak se stejné místo objede kostkou ledu. Vlivem teplotního šoku dojde k oddělení hrdla od láhve. Nejlepší Tawny se jmenuje Colheita a pochází rovněž z jediného ročníku. Ačkoliv zraje podstatně kratší dobu než Vintage, obě vína jsou dlouhověká. Colheita může být produkována každý rok, proto je v Portugalsku oblíbeným dárkem k narození dítěte.

Bílá portská vína se dělí na Extra Dry, Sweet a velmi sladké Lágrima. Sladké bílé portské se pije jako aperitiv a suché v kombinaci s tonikem, limetkou a ledem zase tvoří oblíbený long-drink.

Růžové portské víno se na trhu objevilo až před několika lety. "Má atributy plného červeného portského, ale lehčí výraz, kdy typickou vůni oříšků nahrazuje čisté ovocné aroma. Samotné je příliš cítit alkoholem, ale v kombinaci s kvalitním tonikem se stává zajímavým letním osvěžením," potvrzuje someliér LN. Náš vzorek nese značku Royal Oporto, pochází z vinařství Real Companhia Velha v regionu Douro na severu Portugalska a na českém trhu se prodává 0,7 l za 450 korun.


Připravila Tereza Kozlová

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.