Lidovky.cz

Mléko na talíři. Festival láká na rozličné chutě

Jídlo

  7:00
Například filet z tresky vařený v mléce s petrželovou omáčkou a brokolicí, polévka ze selského mléka s restovanými liškami a kapustičkami nebo pudink z podmáslí s omáčkou z lesního ovoce a čerstvou mátou mají přesvědčit návštěvníky akce Mléko na talíři o důležitosti mléka v jídelníčku.

Filet z tresky vařený v mléce foto: www.alakarte.cz

Gastro-festival se od 16. do 30. září bude konat v osmi vybraných restauracích v Praze, Brně a Přerově. V každé z nich bude možné ochutnat speciální festivalové "mléčné menu".

Speciální tříchodové menu přichystali ve vyhlášených restauracích špičkoví šéfkuchaři. "Mléko je součástí každého menu, které bude během festivalu podáváno. Šéfkuchaři si dali záležet, aby připravili jedinečné chuťové zážitky. Vznikly tak výjimečné recepty," říká Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte, která zajišťuje rezervace na festival.

Stačí si zarezervovat stůl...

Zájemci o akci Mléko na talíři si mohou rezervovat stůl ve vybrané restaurace na stránkách www.mlekonataliri.cz. Akce je součástí projektu Bílé plus, kterým chce Agrární komora ČR podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v České republice. Zahájen byl v říjnu 2010 a bude trvat tři roky. Financován je z prostředků ČR, EU i Agrární komory.

Festivalu se účastní pražské restaurace 2Pazzi Restaurant, Amade Restaurant, Chateau St. Havel, Fluidum Restaurant, Perpetuum, Vinárna a restaurace Zlatý had, brněnské Ristorante Rialto a restaurace U Labutě v Přerově. Návštěvníci se mohou těšit na menu sestavené z předkrmu nebo polévky, hlavního chodu a dezertů rozličných chutí. To vše za jednotnou cenu 250 Kč.

"Někoho to může překvapit, ale mléko a mléčné výrobky mají v kuchyni své nenahraditelné místo. Stačí se podívat na festivalové menu a zjistíte, že bez mléka to nejde," připomíná Radek Šubrt z restaurace Amade.

Tato restaurace jako předkrm nabídne krémovou polévku ze šumavských hřibů, hlavním chodem bude balotina z perličky se šípkovou omáčkou, jemným žemlovým knedlíčkem a pečenými cibulkami. Jako dezert zde nabídnou tvarohový koláč s brandy a brusinkovým želé.

"O mléce se traduje spousta mýtů a pověr. Projekt Bílé plus má ve spolupráci s odborníky tyto pověry v populaci uvést na pravou míru tak, aby se lidé nebáli mléko, sýry a další výrobky z mléka zařazovat do svého jídelníčku. Tento festival je další z řady aktivit, které tomu mají pomoci," podotkl viceprezident Agrární komory ČR Bohumil Belada. Dodal, že jedním z cílů komory je snížit dovoz mléka a mléčných výrobků ze zahraničí, který v loňském roce činil 39 procent.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.