Výjimečně hořké a výjimečně chmelené pivo dostal v pivovaru ve Velkém Březně na Ústecku za svůj dobrý skutek svatý Martin. Do bran pivovaru dnes vjel na bílém koni a poté co se rozdělil se žebrákem o svůj plášť, jenž rozetnul mečem, se napil z žejdlíku. Tak si legendu přizpůsobil pivovar, v němž vzniklo speciální svatomartinské pivo. To budou moci pivaři ochutnat 11. listopadu od 11:00.
ČTĚTE TAKÉ:Svatomartinské hody se blíží. Česko provoní pečené husy, ochutnávat se budou i mladá vína. Více ZDE |
"Svatomartinská husa se má podle rčení pořádně podlívat. Protože jsme národ pivařů, tak speciál představuje alternativu pro ty, kteří pěnivý mok preferují před vínem, s nímž byl svátek svatého Martina dosud spojován," řekl novinářům vrchní sládek ve Velkém Březně Petr Hauskrecht.
Třináctistupňový speciál uvařili mistři z českého sladu a českého chmele v měděné varně z minulého století, připraven je z vody, která byla ve studnách starých 250 let. Jeho chuť se řadí mezi extra hořké, hořkosti má dvakrát více než klasická desítka.
PŘEČTĚTE SI VÍCE O SPECIÁLNÍCH PIVECH: |
Hořkost piva k trávení mastnoty
"Vycházíme tím vstříc pijákům, kteří vyznávají hořká piva. Navíc, pokud si někdo dá po martinské huse svatomartinské pivo, může předejít tomu, aby hostina končila špatně. Hořkost totiž vede k dobrému trávení mastnoty," dodal sládek, jenž popsal mok jako nápoj, jehož hořkost ulpívá na jazyku, vzbuzuje krásný dojem, je to mok hutný a kousavý, má neopakovatelný buket a skvělý říz.
Ve Velkém Březně vyrobili 400 hektolitrů speciálu, který mohou lidé ochutnat od pátku ve všech restauracích skupiny Heineken, do které velkobřezneský pivovar patří.
Speciální piva? Jen na slavnosti a svátky
Nový speciál je v pořadí sedmý, za nímž stojí tým vrchního sládka. Jeho
recepturu odborníci vymýšleli v srdci pivovaru. "Důležitý je nápad, někdy přijde po jednom (pivě), někdy po dvou, někdy po třech a jindy vůbec," přiblížil Hauskrecht. První bylo velikonoční zelené pivo před sedmi lety.
"Je vidět, že lidé chtějí ochutnávat něco nového. Speciály se vždy vážou jen k určitému slavnostnímu datu, proto se už na ně pivaři těší. Rok od roku vaříme více hektolitrů těchto zvláštních piv," doplnil.
Milovníci novinek se dočkají do konce roku ještě jednoho speciálu z produkce velkobřezenského pivovaru, jehož historie sahá do poloviny osmnáctého století. Bude jím adventní speciál.