Lidovky.cz

Svatomartinské bude i pivo. Hořčí a chmelovější

Jídlo

  16:00
Svatomartinské nebude letos jenom víno, pivaři se mohou těšit na speciální pivo, které u příležitosti svátku svatého Martina uvařil pivovar ve Velkém Březně. Skvěle se hodí k pečené huse. Jeho hořká chuť pomůže lepšímu trávení.

Pivovar ve Velkém Březně uvařil speciální třináctistupňové Svatomartinské pivo. foto: ČTK

Výjimečně hořké a výjimečně chmelené pivo dostal v pivovaru ve Velkém Březně na Ústecku za svůj dobrý skutek svatý Martin. Do bran pivovaru dnes vjel na bílém koni a poté co se rozdělil se žebrákem o svůj plášť, jenž rozetnul mečem, se napil z žejdlíku. Tak si legendu přizpůsobil pivovar, v němž vzniklo speciální svatomartinské pivo. To budou moci pivaři ochutnat 11. listopadu od 11:00.

ČTĚTE TAKÉ:

Svatomartinská husa (ilustrační foto).

Svatomartinské hody se blíží. Česko provoní pečené husy, ochutnávat se budou i mladá vína. Více ZDE

"Svatomartinská husa se má podle rčení pořádně podlívat. Protože jsme národ pivařů, tak speciál představuje alternativu pro ty, kteří pěnivý mok preferují před vínem, s nímž byl svátek svatého Martina dosud spojován," řekl novinářům vrchní sládek ve Velkém Březně Petr Hauskrecht.

Svatomartinské nebude letos jen víno. Pivovar ve Velkém Březně uvařil speciální třináctistupňové Svatomartinské pivo.

Třináctistupňový speciál uvařili mistři z českého sladu a českého chmele v měděné varně z minulého století, připraven je z vody, která byla ve studnách starých 250 let. Jeho chuť se řadí mezi extra hořké, hořkosti má dvakrát více než klasická desítka.

PŘEČTĚTE SI VÍCE O SPECIÁLNÍCH PIVECH:

Hořkost piva k trávení mastnoty

"Vycházíme tím vstříc pijákům, kteří vyznávají hořká piva. Navíc, pokud si někdo dá po martinské huse svatomartinské pivo, může předejít tomu, aby hostina končila špatně. Hořkost totiž vede k dobrému trávení mastnoty," dodal sládek, jenž popsal mok jako nápoj, jehož hořkost ulpívá na jazyku, vzbuzuje krásný dojem, je to mok hutný a kousavý, má neopakovatelný buket a skvělý říz.

Díky hořkosti Svatomartinského piva lépe strávíte pečenou husu.

Ve Velkém Březně vyrobili 400 hektolitrů speciálu, který mohou lidé ochutnat od pátku ve všech restauracích skupiny Heineken, do které velkobřezneský pivovar patří.

Speciální piva? Jen na slavnosti a svátky

Nový speciál je v pořadí sedmý, za nímž stojí tým vrchního sládka. Jeho
recepturu odborníci vymýšleli v srdci pivovaru. "Důležitý je nápad, někdy přijde po jednom (pivě), někdy po dvou, někdy po třech a jindy vůbec," přiblížil Hauskrecht. První bylo velikonoční zelené pivo před sedmi lety.

"Je vidět, že lidé chtějí ochutnávat něco nového. Speciály se vždy vážou jen k určitému slavnostnímu datu, proto se už na ně pivaři těší. Rok od roku vaříme více hektolitrů těchto zvláštních piv," doplnil.

Milovníci novinek se dočkají do konce roku ještě jednoho speciálu z produkce velkobřezenského pivovaru, jehož historie sahá do poloviny osmnáctého století. Bude jím adventní speciál.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.