Lidovky.cz

Vinaři už otevřeli první lahve Svatomartinského

Jídlo

  11:30
Vinaři v Česku otevřeli v 11 hodin první lahve mladého vína z letošní úrody. Prodej takzvaného Svatomartinského vína, jehož obliba každoročně vzrůstá, začíná vždy 11. listopadu.

Svatomartinské víno ročník 2009 představili jihomoravští vinaři také na brněnském náměstí Svobody foto: Lidové noviny

V Brně dnes první lahev přinesl průvod z katedrály na Petrově na náměstí Svobody. Vinařský fond tam uspořádal ochutnávku asi stovky vzorků. Svatomartinské slavnosti se konají na mnoha místech po celém Česku a kromě vína jsou spjaty s tradičními pokrmy, především s pečenou husou.

Právo používat značku Svatomartinské letos získalo 365 vzorků. Zájem vinařů o Svatomartinské roste. Letos jejich počet stoupl o čtvrtinu na 125.

Vinařský fond odhaduje, že v letošním roce česká produkce dosáhne asi dvou milionů lahví, loni to bylo 1,6 milionu. V nabídce je nejpočetněji zastoupena odrůda Müller Thurgau s 96 druhy vín, dále Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Svatovavřinecké nebo Modrý portugal.

Jak poznat pravé Svatomartinské?

Značku Svatomartinské vlastní Vinařský fond. Mohou ji pro svá mladá vína využít všichni vinaři registrovaní v České republice. Jejich vzorky ale musejí projít odborným hodnocením. Fond upozorňuje na to, že někteří prodejci čas od času nabízejí jako Svatomartinská i vína, která nedosahují požadované kvality. Spotřebitelé poznají pravé Svatomartinské víno podle loga v podobě Martina na koni na etiketě a jednotné záklopky s nápisem Svatomartinské 2011 na hrdle.

Prodej Svatomartinského každoročně roste. "Naše domácí tradice postupně překonává tradici dováženého beaujolais nouveaux. Loni se v našich obchodech prodalo o 70 procent více svatomartinského než beaujolais nouveaux," uvedla sommeliérka řetězce Tesco Eva Svobodová. Meziroční nárůsty v prodejích svatomartinského se v posledních letech pohybují kolem deseti procent, letos by podle Svobodové mohl být nárůst až dvojnásobný.

Svatomartinská tradice podzimního hodování je spjata také s kulinářskými specialitami, hlavně s posvícenskou husou, kterou často nabízejí restaurace. Dnes mohou zájemci ochutnat svatomartinské lahůdky na náměstí Svobody v Brně a na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Po celý týden ve vybraných restauracích, které sestavují slavnostní menu tak, aby ladilo s mladými víny.

Svatomartinské pivo

Svatomartinské nebude letos jen víno. Pivovar ve Velkém Březně uvařil speciální třináctistupňové Svatomartinské pivo.

Kdo dává před vínem přednost pivu, může ode dneška ochutnat speciální Svatomartinské pivo, které letos poprvé vyrobil pivovar Velké Březno. Jde o třináctistupňové světlé pivo, které sládci vařili klasickým dvourmutovým způsobem v měděné varně. Celkem 400 hektolitrů se dnes objevilo na čepu v restauracích v Čechách i na Moravě. "Pro dosažení jedinečné výrazné chuti jsme použili vyšší dávku chmelení. Lahodný speciál je tak podbarvený extra hořkým podtónem," uvedl vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht. Více čtěte ZDE.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.