Lidovky.cz

Štědrý den v restauraci? Stále více jich má otevřeno

Jídlo

  7:00
V Česku postupně roste počet restaurací, které jsou o Štědrém dnu otevřené a nabízí vánoční program spojený s ukázkou lidových zvyků, nebo alespoň speciální polední menu.
V restauraci - ilustrační foto

V restauraci - ilustrační foto foto: Shutterstock

V současnosti se do programu zapojilo 70 podniků po celé České republice, uvedl obchodní ředitel gastronomického serveru Lunchtime.cz Jakub Šafránek. Zatím jde ale spíše o výjimku. Češi zpravidla Vánoce tráví Štědrý den doma v okruhu rodiny a přátel.

"Otevřeno o Štědrém večeru máme druhým rokem a upřímně řečeno nás k tomu donutila krize," řekla Martina Háblová z jedné pražské restaurace. Štědrovečerní večeři si v restauraci objednávají zejména zájezdy turistů, přesto provozovatelé počítají s několika porcemi i pro tuzemské zájemce.

Několik rezervací na večer od Čechů prý už podnik má. Tito lidé ale neměli zájem o ukázku lidových tradic, podotkla Háblová. Pro turisty je například připravená tradiční šupina pod talířem, šťastnou budoucnost mohou odhalit pomocí rozkrojeného jablka, nebo louskáním vlašských oříšků.

ČTĚTE TAKÉ:

V Česku se stále dodržují tradice, valná většina restaurací bude mít o Štědrém dnu zavřeno a jejich personál stráví svátky stejně jako ostatní, řekl Šafránek. Ze zhruba tří tisícovek podniků (třetiny restaurací v česku), které společnost Lunchtime sdružuje, bude mít otevřeno i přes večer pouze devět restaurací. Zbylé podniky chystají polední vánoční menu, zpravidla doplněné o nějakou formu kulturního programu.

"V našem případě jde spíše o show," řekla majitelka jedné z pražských restaurací Jana Rusová. Obdobnou akci již uspořádali na Mikuláše, kdy se obsluha restaurace převlékla do kostýmů a roznášela jídla s roztodivnými názvy jako "andělské pohlazení" nebo "mikulášovy zapletené vousy". Lidi na podobné akce slyší, obvykle se polední tržby v restauraci pohybují kolem 15.000 korun, mikulášské menu vyneslo přes 20.000, poznamenala Rusová.

To, že je výhodné mít 24. prosince otevřeno přes poledne, potvrdil i Martin Hajnc z restaurace, která je na golfovém hřišti v Praze. Jejich tradiční specialitou, kterou již několik let na Štědrý den lákají strávníky, jsou vánoční šneci. "Je to sice netypické, ale zato je to hodně oblíbené, " uvedl Hajnc. Doplnil, že proti běžnému zimnímu dnu dokážou šneci zvýšit polední tržby až o polovinu.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.