Lidovky.cz

Jídlo

Festival jídla a ochutnávání vína. Kam se vydat?

Kuchař - ilustrační foto.

Kuchař - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Víkend můžete věnovat návštěvě nějaké příjemné restaurace. Koná se hned několik festivalů. Kromě toho si můžete vychutnat i skvělá vína a pálenky. Tady je několik tipů:
  7:00

Grand Restaurant Festival
15. 1.-15. 2., 65 podniků z 12 krajů ČR, www.grandrestaurantfestival.cz

Tradiční zimní festival ve vyhlášených tuzemských restauracích dle Maurerova Výběru Grand Restaurant se letos rozšířil do 20 měst ve 12 krajích i díky hlavnímu partnerovi - agentuře Czech Tourism. Před návštěvou restaurace je třeba si na webu vybrat degustační menu (200-600 Kč), zarezervovat konkrétní čas a den a zaplatit. Kromě pokrmů a lahůdek v kategoriích jako jídlo od maminky, specialita šéfkuchaře a regionální specialita Czech Specials nabízí třetí ročník také vychutnávání na cestách. Po restauracích vás proveze takzvaný Mňam Bus.

ČTĚTE TAKÉ:

Jazz a víno
19. - 22. 1., Znojmo a okolí, www.hudbaznojmo.cz

Festival Wine goes to jazz kombinuje už popáté koncerty, zajímavá prostředí a víno. Nad každým převzal záštitu jeden místní vinař, patronát nad festivalem drží slovenský bluesman Peter Lipa.

Víno - ilustrační foto

Košt pálenek a kysaného zelí
21. 1. od 14 hodin, Mikulčice, www.palenkymikulcice.cz

Spolek gurmánů v Mikulčicích pořádá košt již po jedenácté, těšte se na ovocné pálenky z blízkého i dalekého okolí, domácí zelí a škvarkové speciality.

Festival vína
23.–29. 1., Praha, www.praguewine.cz

Vybraná tuzemská i světová vína ochutnáte na čtvrtém ročníku Prague Wine Week. Galadegustace více než 300 medailových vín ze soutěže Prague Wine Trophy 2011 a oceněných vinařství se koná v pondělí v hotelu Crowne Plaza Prague, v úterý tu vinaři představí své nejzajímavější kolekce ryzlinků. Komornější atmosféru nabízejí vinotéky a restaurace, jejich seznam a ceny najdete na webu.

Zázvorové menu
do 29. 1., restaurace Pálffy Palác Club, Valdštejnská 14, Praha, www.palffy.cz

Nejen čínská medicína jej považuje za zázračný, navíc i dobře chutná. Menu šéfkuchaře Martina Blažka stojí 680 Kč, pokrmy lze objednat i samostatně.

Masopustní hody v restauracích:

Vybrané tuzemské restaurace od soboty 21. ledna nabídnou speciální masopustní menu, které jejich mistři kuchyně přichystali v rámci letošního festivalu Masopustní hody. Za zhruba 300 korun si mohou zaregistrovaní návštěvníci celkem 14 restaurací v Praze, Brně, Pardubicích a Liberci pochutnat na tradičních zabijačkových specialitách nebo na nadýchaných koblihách.

Více informací si přečtěte ZDE

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.