Lidovky.cz

Biopotravina roku? Ovčí sýr od Božího daru

Jídlo

  15:05
Ovčí sýr Arnika z Horského statku Abertamy na Karlovarsku se stal Biopotravinou roku 2011. Porotce zaujal vynikající chutí, ta podle výrobce záleží i na druhu pastvy nebo počasí.
Sýr - ilustrační foto

Sýr - ilustrační foto foto: Shutterstock

Soutěž pořádá Potravinářská komora a Svaz ekologických zemědělců už desátým rokem. Sýr vyhrál mezi 57 nominovanými potravinami.

"Ovčí sýr Arnika nás okouzlil vynikající chutí. Sýry z ovčího mléka nejsou u nás dosud běžné," řekl předseda odborné poroty Pavel Maurer. Vítězný sýr je lisovaný z nízkozahřívané sýřeniny s dobou zrání od dvou do šesti měsíců. Horský statek Abertamy vyrábí nedaleko Božího Daru v Krušných horách sýry z kravského, kozího i ovčího mléka.

"Naše sýry podléhají vlivům přírody a ročních období. Jejich kvalita a chuť se mění v závislosti na různých faktorech, jako je druh pastvy, počasí nebo roční období," uvedl jednatel firmy Petr Zacharda.

Sýr Arnika vyhrál také kategorii mléčných výrobků. Dalšími oceněnými produkty jsou bezlepkové pohankové perníčky z Biopekárny Zemanka, vinný mošt Veltlínské červené rané BIO 2011 od vinaře Pavla Bindera, Barunčin BIO džem ze Statku Tilia nebo ječné lívance společnosti PRO-BIO.

Podle organizátorů soutěže byl velký zájem v kategorii vín z ekologických hroznů. Stejně jako loni vyhrál Vinselekt Michlovský se svým Hibernalem - víno s přívlastkem pozdní sběr 2009.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.