Lidovky.cz

Jídlo

Král Šumavy 13° ze Strakonic: pijákův zážitek

Pivo - ilustrační foto

Pivo - ilustrační foto foto: Shutterstock

První oficiální doklad o tom, že se v jihočeských Strakonicích vařilo pivo, pochází z roku 1308. Várečné právo si ale zdejší konšelé koupili až o šedesát let později. Po třicetileté válce se zchudlí pivovarníci domluvili, že založí společný podnik. Měšťanský pivovar Strakonice vznikl v roce 1649.
  7:00

Ve varnách pivovaru Dudák se dnes vaří deset druhů klasických, nefiltrovaných i speciálních piv. Třináctistupňový Král Šumavy s podtitulem vimperský ležák má však nejzajímavější historii.

Poprvé byl uvařen v roce 2008 jako připomínka zrušeného pivovaru v blízkém Vimperku. Vzniká z českého a bavorského sladu smíchaného s žateckým chmelem.

Král šumavy

Pivo s 5,5 % alkoholu se po nalití prezentuje nezvykle světlou barvou, dlouho probublává a bublinky mizí v rychle ustupující pěně. Stejně pomíjivý je i pijákův zážitek. Říz s pomalým nástupem se rozkládá nad ostře hořkou chutí. Ta pak ještě chvíli rezonuje v ústech.

Exkurze ve strakonickém pivovaru Dudák sice příliš nepropagují, návštěvníky tu ale vidí rádi. Větším skupinám je sládek ochotný připravit i řízené degustace, jednotlivcům nabídne aspoň zběžnou prohlídku výrobny.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.