Lidovky.cz

Letos se festivalu Jídlo z blízka zúčastní 12 restaurací

Jídlo

  7:00
BRNO - V prvním prázdninovém měsíci se mohou obyvatelé i návštěvníci Brna těšit na druhý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka. Letos se do něj zapojí více než dvanáct brněnských restaurací.
Restaurace - ilustrační foto.

Restaurace - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Festival je výjimečný tím, že restaurace nabízejí degustační menu připravená výhradně z čerstvých sezonních potravin od regionálních producentů. Informovala o tom mluvčí festivalu Lucie Frgalová.

ČTĚTE TAKÉ:

Připraveny budou speciální jídelní lístky s informacemi o surovinách, které byly k přípravě jídel použity, i příběh konkrétního pěstitele nebo chovatele. Organizátoři tak chtějí upozornit na kvalitní dodavatele surovin a přiblížit je veřejnosti. Festival tak propojuje dodavatele s konzumenty a gurmány i s restauratéry.

Gurmáni letos budou moci ochutnat například čerstvé ryby z Moravského krasu, pokrmy z čerstvého masa z Valašska nebo čerstvou zeleninu ze Znojemska.

Loni, kdy se festival konal poprvé, ho organizátoři pro velký zájem o týden prodloužili. Přihlášeno do něj bylo pět brněnských restaurací a navštívilo jej několik tisíc lidí.

Degustace vín nebo řemeslné dílny

Stejně jako v loňském roce i letos obohatí festival farmářské trhy, degustace vín a řemeslné dílny. Pozvaní farmáři, vinaři, kuchaři, cukráři i majitelé domácích pivovarů osobně představí své umění a pod jejich dohledem bude možné si jej vyzkoušet. "Tyto akce se v prvním ročníku setkaly s velkým zájmem veřejnosti," řekla Frgalová.

Záměrem organizátorů festivalu je ukázat, že jižní Morava je pohostinný region, který má co nabídnout. Kvalitní víno a gastronomie jsou pro Jihomoravský kraj typické. A právě poznávání regionů prostřednictvím tradiční gastronomie je v turistice jedním z aktuálních trendů.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.