Festival je výjimečný tím, že restaurace nabízejí degustační menu připravená výhradně z čerstvých sezonních potravin od regionálních producentů. Informovala o tom mluvčí festivalu Lucie Frgalová.
ČTĚTE TAKÉ: |
Připraveny budou speciální jídelní lístky s informacemi o surovinách, které byly k přípravě jídel použity, i příběh konkrétního pěstitele nebo chovatele. Organizátoři tak chtějí upozornit na kvalitní dodavatele surovin a přiblížit je veřejnosti. Festival tak propojuje dodavatele s konzumenty a gurmány i s restauratéry.
Gurmáni letos budou moci ochutnat například čerstvé ryby z Moravského krasu, pokrmy z čerstvého masa z Valašska nebo čerstvou zeleninu ze Znojemska.
Loni, kdy se festival konal poprvé, ho organizátoři pro velký zájem o týden prodloužili. Přihlášeno do něj bylo pět brněnských restaurací a navštívilo jej několik tisíc lidí.
Degustace vín nebo řemeslné dílny
Stejně jako v loňském roce i letos obohatí festival farmářské trhy, degustace vín a řemeslné dílny. Pozvaní farmáři, vinaři, kuchaři, cukráři i majitelé domácích pivovarů osobně představí své umění a pod jejich dohledem bude možné si jej vyzkoušet. "Tyto akce se v prvním ročníku setkaly s velkým zájmem veřejnosti," řekla Frgalová.
Záměrem organizátorů festivalu je ukázat, že jižní Morava je pohostinný region, který má co nabídnout. Kvalitní víno a gastronomie jsou pro Jihomoravský kraj typické. A právě poznávání regionů prostřednictvím tradiční gastronomie je v turistice jedním z aktuálních trendů.