Lidovky.cz

Ostravar uvařil červený speciál pro festival Colours

Colours of Ostrava

  7:00
Pivovar Ostravar si na experimenty příliš nepotrpí. Kromě výjimečných speciálů - jako je například Ostravar red k příležitosti festivalu Colours of Ostrava - vaří pouze světlé pivo, polotmavý a světlý ležák. A jak chutná Premium 12°?

Ostravar připravil speciální červené pivo na festival Colours of Ostrava. foto: www.colours.cz

Český akciový pivovar v Moravské Ostravě vznikl v roce 1897 díky podpoře místních českých obchodníků. Tím skončil dosavadní monopol měšťanského pivovaru, který byl v německých rukách. Dozvuky národního obrození ukončil rok 1940, kdy byly oba pivovary sloučeny.

Pivovar Ostravar příliš neexperimentuje. Kromě výjimečných speciálů – jako je třeba polotmavá STO15° nebo Ostravar red – vaří pouze osvědčené světlé výčepní pivo Original a polotmavý ležák Bazal. Vrchol produkce představuje světlý ležák Premium s 5,1 procenta alkoholu.

Premium 12° z Ostravy.

Ležák z Ostravaru světle medové barvy vzniká z ječného sladu a chmelových produktů. Uvede se pronikavou sladovou vůní, úzká vrstva pěny se ještě dlouho drží ve sklenici. V ústech se Premium prezentuje rychle ustupujícím řízem a nejprve jen nahořklou chutí, která se až po několika locích dobarví do neutrální jemné sladkosti.

Pro objednané organizují prohlídku Ostravaru od pondělí do čtvrtka. Každé první úterý v měsíci ale může přijít kdokoli. Za šedesát korun si projdete všechny provozy kromě spilky, kam je kvůli hygienickým předpisům vstup zakázán. Ve staré varně navštívíte muzeum pivovarnictví a exkurze je zakončena ochutnávkou piva.

V době konání Colours of Ostrava otevírá Ostravar pivovarskou školu. Dospělí zájemci si zde mohou zdarma rozšířit své teoretické i praktické znalosti o pivu.Kromě pivovarské školy připravil Ostravar pro účastníky festivalu i ostatní Ostraváky a návštěvníky města také exkurzi pivovarem zakončenou degustací.

Ostravar Red

Ostravar red.

Při příležitosti 11. ročníku festivalu Colours of Ostrava uvařili v pivovaru speciální 11° ležák sytě červené barvy, která podtrhuje pestrost festivalu. Je pro něho charakteristická středně plná osvěžující chuť, příjemná hořkost a jemné chmelové aroma. K dostání je v lahvích i točený v některých restauracích, tady je jejich SEZNAM.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.