Špagety salsiccia
Budete potřebovat:
* 200 g špaget
* 200 g salsiccie (italská vepřová klobása)
* 100 g rajčat
* 30 g česneku
* 4 chilli papričky
* 1 dcl bílého vína
* olivový olej
* bazalka
* parmazán
* sůl
* pepř
Postup: Česnek si orestujeme na olivovém oleji, přidáme chilli papričky, klobásu a rajčata, podlijeme vínem a necháme rozdusit. Špagety uvaříme v osolené vodě al dente a hned po vytažení z vody vložíme do připravené omáčky. Krátce prohřejeme, přidáme nakrájenou bazalku, dochutíme a podáváme s hoblinkami parmazánu. Můžeme doplnit medailonky z vepřové panenky (viz foto).
Mistr kuchařRoman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN. |
Špagety s omáčkou z třešňových rajčátek
Budete potřebovat:
* 400 g třešňových rajčátek
* 200 g mozzarelly
* olivový olej
* čerstvá bazalka
* česnek
* máslo
* sůl
* pepř
Postup: V pánvi si rozehřejeme olivový olej, krátce na něm orestujeme nasekaný česnek, přisypeme rajčata, podusíme, přidáme uvařené těstoviny a dochutíme nakrájenou bazalkou, solí, pepřem a trochou másla. Podáváme s nakrájenou mozzarellou, kterou přidáme až nakonec, na talíři.
Špagety s bazalkovým pestem
Budete potřebovat:
* svazek bazalky
* 50 ml olivového oleje
* 20 g piniových oříšků
* 20 g strouhaného parmazánu
* 1 stroužek česneku
* sůl
* pepř z mlýnku
Postup: Listy bazalky, česnek, piniové oříšky a sůl dáme do hmoždíře a rozdrtíme na jemnou pastu. Poté přidáme parmazán, olej a ještě jednou důkladně rozmícháme dohladka. Dochutíme pepřem, vmícháme do horkých špaget a můžeme podávat.
ČTĚTE TAKÉ:Jak vybrat a vařit těstoviny? Do vody žádný olej Těstovin jsou desítky druhů. Ty nejdražší ale nezaručí, že budou nejlepší. Důležitá je příprava. Jak vybrat ty správné a jak je uvařit? Radí michelinský šéfkuchař Roman Paulus. |
Špagety s boloňskou omáčkou
Budete potřebovat:
* 500 g mletého hovězího nebo telecího masa
* 200 g kořenové zeleniny (namleté nebo najemno nakrájené)
* 200 g rajčat (mohou být i z plechovky, nejlépe odrůdy San Marzano)
* 100 g cibule
* česnek
* sůl
* pepř z mlýnku
* olivový olej
* 200 ml červeného vína
* divoké koření
Postup: V kastrolu si rozehřejeme olej, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli a důkladně orestujeme. Poté přidáme maso a restujeme do té doby, než se vyvaří přebytečná šťáva. Přidáme rajčata, podlijeme vínem a opět necháme vyvařit. Pak už jen podléváme vývarem a pozvolna dusíme, dokud není maso měkké (originální recepty uvádějí až šest hodin vaření).