Lidovky.cz

Špagety čtyřikrát jinak. Recepty Romana Pauluse

Jídlo

  7:00
Italská kuchyně patří nejen teď v létě mezi ty vůbec nejoblíbenější a špagety jsou skoro synonymem Itálie. Vyzkoušejte některý z oblíbených receptů Romana Pauluse – s klobáskou salsiccia, boloňskou omáčkou, bazalkovým pestem nebo čerstvými rajčaty.

Špagety salsiccia. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Špagety salsiccia

Budete potřebovat:
* 200 g špaget
* 200 g salsiccie (italská vepřová klobása)
* 100 g rajčat
* 30 g česneku
* 4 chilli papričky
* 1 dcl bílého vína
* olivový olej
* bazalka
* parmazán
* sůl
* pepř

Postup: Česnek si orestujeme na olivovém oleji, přidáme chilli papričky, klobásu a rajčata, podlijeme vínem a necháme rozdusit. Špagety uvaříme v osolené vodě al dente a hned po vytažení z vody vložíme do připravené omáčky. Krátce prohřejeme, přidáme nakrájenou bazalku, dochutíme a podáváme s hoblinkami parmazánu. Můžeme doplnit medailonky z vepřové panenky (viz foto).

Mistr kuchař

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

Špagety s omáčkou z třešňových rajčátek

Budete potřebovat:
* 400 g třešňových rajčátek
* 200 g mozzarelly
* olivový olej
* čerstvá bazalka
* česnek
* máslo
* sůl
* pepř

Postup: V pánvi si rozehřejeme olivový olej, krátce na něm orestujeme nasekaný česnek, přisypeme rajčata, podusíme, přidáme uvařené těstoviny a dochutíme nakrájenou bazalkou, solí, pepřem a trochou másla. Podáváme s nakrájenou mozzarellou, kterou přidáme až nakonec, na talíři.

Špagety s bazalkovým pestem

Budete potřebovat:
* svazek bazalky
* 50 ml olivového oleje
* 20 g piniových oříšků
* 20 g strouhaného parmazánu
* 1 stroužek česneku
* sůl
* pepř z mlýnku

Postup: Listy bazalky, česnek, piniové oříšky a sůl dáme do hmoždíře a rozdrtíme na jemnou pastu. Poté přidáme parmazán, olej a ještě jednou důkladně rozmícháme dohladka.  Dochutíme pepřem, vmícháme do horkých špaget a můžeme podávat.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak vybrat a vařit těstoviny? Do vody žádný olej

Špagety, makaróny, linguine, penne, lasagne, fusilli, ravioli,...

Těstovin jsou desítky druhů. Ty nejdražší ale nezaručí, že budou nejlepší. Důležitá je příprava. Jak vybrat ty správné a jak je uvařit? Radí michelinský šéfkuchař Roman Paulus.

VÍCE ČTĚTE ZDE

Špagety s boloňskou omáčkou

Budete potřebovat:
* 500 g mletého hovězího nebo telecího masa
* 200 g kořenové zeleniny (namleté nebo najemno nakrájené)
* 200 g rajčat (mohou být i z plechovky, nejlépe odrůdy San Marzano)
* 100 g cibule
* česnek
* sůl
* pepř z mlýnku
* olivový olej
* 200 ml červeného vína
* divoké koření

Postup: V kastrolu si rozehřejeme olej, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli a důkladně orestujeme. Poté přidáme maso a restujeme do té doby, než se vyvaří přebytečná šťáva. Přidáme rajčata, podlijeme vínem a opět necháme vyvařit. Pak už jen podléváme vývarem a pozvolna dusíme, dokud není maso měkké (originální recepty uvádějí až šest hodin vaření).

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.