Lidovky.cz

Okurková sezóna vrcholí. Znojmo přichystá speciality

Jídlo

  7:00
Okurkové město Znojmo oslaví letošní sklizeň Slavnostmi okurek. Ty nabídnou množstvím jídel, pití, ale i s kulturní program. Populární znojemská okurka navíc letos slaví 440. výročí.
Nakládané okurky - ilustrační foto.

Nakládané okurky - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Znojmo při této příležitosti vyhlásí nejlepší sterilovanou okurku roku 2012 a nejlepší kvašák v Česku," řekla mluvčí Znojma Renáta Bártová.

Slavnosti okurek mohou zájemci navštívit od středy do pátku. Některé restaurace ve městě při této příležitosti navaří okurkové speciality, v prodeji budou pohlednice a etikety s okurkovou tematikou a vrcholem slavností bude vyhlášení vítězů soutěže o nejlepší okurku a nejlepší rychle kvašenou okurku, takzvaný kvašák. Porotu budou tvořit pouze Znojemští.

"Slavnosti navazují na pořádání velkých okurkových trhů, kterými bylo Znojmo proslaveno v minulosti široko daleko. Na slavnostech kromě okurek nikdy nechyběla přehlídka řemesel a bohatý doprovodný program. Stejný charakter mají naše slavnosti i v současnosti," uvedla Bártová.

Okurky

Okurky začal ve Znojmě pěstovat opat místního kláštera Sebastian Freytag, který si přivezl semínka z Maďarska. Díky klimatickým podmínkám se rostlině velmi dařilo a brzy jich lidé měli víc, než stačili sníst. "Nejprve okurky nakládali do soli a octa. Později si znojemští okurkáři vytvořili vlastní nezaměnitelný nálev, který přetrval až do současnosti," dodala Bártová.

Znojemská konzervárna, která dodávala na trh až 8000 tun okurek ročně, však v roce 2003 ukončila činnost. Firma Hamé Babice přenesla výrobu okurek do konzervárny v Bzenci na Břeclavsku. Tradiční výrobu okurek ve Znojmě obnovilo v roce 2008 sdružení Znojemská okurka.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.