"Znojmo při této příležitosti vyhlásí nejlepší sterilovanou okurku roku 2012 a nejlepší kvašák v Česku," řekla mluvčí Znojma Renáta Bártová.
Slavnosti okurek mohou zájemci navštívit od středy do pátku. Některé restaurace ve městě při této příležitosti navaří okurkové speciality, v prodeji budou pohlednice a etikety s okurkovou tematikou a vrcholem slavností bude vyhlášení vítězů soutěže o nejlepší okurku a nejlepší rychle kvašenou okurku, takzvaný kvašák. Porotu budou tvořit pouze Znojemští.
"Slavnosti navazují na pořádání velkých okurkových trhů, kterými bylo Znojmo proslaveno v minulosti široko daleko. Na slavnostech kromě okurek nikdy nechyběla přehlídka řemesel a bohatý doprovodný program. Stejný charakter mají naše slavnosti i v současnosti," uvedla Bártová.
Okurky začal ve Znojmě pěstovat opat místního kláštera Sebastian Freytag, který si přivezl semínka z Maďarska. Díky klimatickým podmínkám se rostlině velmi dařilo a brzy jich lidé měli víc, než stačili sníst. "Nejprve okurky nakládali do soli a octa. Později si znojemští okurkáři vytvořili vlastní nezaměnitelný nálev, který přetrval až do současnosti," dodala Bártová.
Znojemská konzervárna, která dodávala na trh až 8000 tun okurek ročně, však v roce 2003 ukončila činnost. Firma Hamé Babice přenesla výrobu okurek do konzervárny v Bzenci na Břeclavsku. Tradiční výrobu okurek ve Znojmě obnovilo v roce 2008 sdružení Znojemská okurka.