Lidovky.cz

Kladenský Svatý Vavřinec: umělecké melouny i kančí guláš

Jídlo

  21:40
KLADNO - O tom, jak různě může chutnat guláš z hovězího nebo kančího masa, se mohli o víkendu přesvědčit návštěvníci Oslav svatého Vavřince v Kladně. Týmy profesionálních kuchařů tam předváděly, jak se dá tato oblíbená pochoutka mnoha českých jedlíků uvařit v kotlíku například na černém pivě nebo červeném víně.

Objevily se i pečlivě zdobené melouny foto: ČTK

Tradiční svátek patrona kuchařů a cukrářů přilákal do centra největšího středočeského města podobně jako každý rok tisíce lidí. Oslavy se letos konaly popatnácté.Soutěž ve vaření kotlíkových gulášů byla při letošních oslavách novinkou.

"My jsme docela gulášová země a vaření kotlíkových gulášů je velice populární a hlavně to nahrává sezoně kempování a vaření pod stanem," vysvětlil důvody nového soutěžení prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Kuchařské týmy soutěžily také ve vaření tradičních staročeských pokrmů, jejichž základem byla krkovička.

Kuchaři byli od návštěvníků snadno rozeznatelní.

Podle předsedy pražských kuchařů a cukrářů Martina Slezáka by měl být správný guláš uvařen nejlépe z hovězí kližky "Doporučoval bych jedině z hovězí kližky, protože obsahuje šlachovinu, která masu dodává šťavnatost," řekl Slezák. Lidé se prý ale nemají bát ani guláše ze zvěřiny.

"My třeba děláme guláš z kančího masa. Je to zvěřina, tak to bude trochu jiné," uvedl David Korecký z pražské restaurace Konírna. Jeho tým byl ale jediným, který nedělal guláš z hovězí kližky. Pokrm ochutili například slaninou, houbami nebo bylinkami. Vítězem soutěžení se však stali kuchaři, kteří dali přednost hovězímu masu. Umění kuchařských mistrů sledovaly davy lidí, kterým poměrně přálo počasí.

ČTĚTE TAKÉ:

Občas sice bylo zataženo, ale nepršelo. Někteří si krásně nazdobené talíře i fotografovali. Ceny atraktivních jídel byly při oslavách mnohem nižší, než bývá běžné v restauracích. "Smysl těch oslav je takový, aby lidé přišli a ochutnali dobroty, které jsou mnohdy schované v těch luxusních restauracích a lidé nemají možnost je ochutnat," zdůraznil Kubec.

Kromě vaření se také odehrálo mnoho hudebních vystoupení a show kuchařů Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny z televizního pořadu Kluci v akci. Na pořadu dne byla i soutěž v pojídání knedlíků, palačinek nebo vyřezávání nejrůznějších motivů do melounů.

SVATÝ VAVŘINEC:

Svatý Vavřinec, patron kuchařů, pivovarníků, knihovníků, pradlen, studentů, hostinských a cukrářů, pocházel ze Španělska. V roce 257 našeho letopočtu byl strážcem chrámového pokladu v Římě. Legenda praví, že byl vyzván, aby chrámový poklad vydal státní pokladně. Místo toho však císaři Valeriánovi přivedl vdovy, sirotky, chudé a starce, které označil za svůj největší majetek. Císař ho nechal za živa upéci na roštu.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.