Lidovky.cz

Nejlepší moravskoslezský recept: kančí pečeně

Jídlo

  17:00
OSTRAVA - Nejlepší moravskoslezský recept vyhrála kančí pečeně paní nadlesní. Do soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko ho zaslala Helena Žilová. Recept na tento pokrm se stane součástí druhého dílu krajové kuchařky.
Kančí - ilustrační foto.

Kančí - ilustrační foto. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Moravskoslezský kraj chce touto soutěží, do které mohli lidé přihlásit vlastní recepty, propagovat regionální jídla. Cílem je také dostat krajové speciality na jídelníčky vybraných restaurací, řekla mluvčí moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Do kulinářské soutěže lidé letos přihlásili 83 receptů. Všechny jsou pro veřejnost dostupné na webových stránkách Moravskoslezského kraje www.msregion.cz. Nejlepší dnes vybrala odborná komise. Hned za kančí pečení skončila polévka Kozí brada s hlávkovým zelím a smetanou. Třetí se umístil recept na tvarohový koláč.

Kančí pečeně paní nadlesní

Autor receptu: Helena Žilová

Ingredience:

  • 1,5 kg kančí kýty-nejlépe ořech
  • 2 kelímky smetany,lepší je ale šlehačka
  • 1 lžíce soli
  • 1,5 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 5 ks bobkového listu
  • 8 ks celých pepřů
  • 4 ks nové koření
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce másla
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce octa
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 špetka cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 šálky vody
  • 2 plátky rostlinného tuku

Postup: Kančí kýtu prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a vložíme na pekáč s olejem. Přidáme bobkové listy, celý pepř, nové koření, posypeme nakrájenou cibulí a mrkví na kostičky. Pokapeme octem a přikryté alobalem necháme v chladu odležet do druhého dne.

Troubu předehřejeme na 220 st.upňů, maso podlijeme vodou a dáme péct. Jakmile je maso po jedné straně propečené, obrátíme ho, podle potřeby opět podlijeme, pečeme dále. Když má maso barvu i po druhé straně, vytáhneme pekáč z trouby a necháme trošku zchladnout. Maso ostrým nožem naporcujeme na úhledné plátky, vše znovu osolíme, podlijeme, poklademe máslem a už přikryté alobalem dopečeme doměkka. Maso dáme zvlášť do kastrolu a pod pokličkou udržujeme v teple.

V jiném kastrolu na rostlinném tuku usmažím světlou jíšku,na kterou přes hustý cedník přecedím masovou šťávu z pekáče. Vyberu koření a zbylou zeleninu propasíruji. Zaliju šlehačkami,stále míchám,přidávám vodu podle potřeby na patřičnou hustotu. A průběžně dochucuji cukrem, octem, solí, až je omáčka tip ťop. Podáváme s houskovým knedlíkem a vychlazeným pivem.

Více inforamcí najdete ZDE

Všechny letos zaslané recepty zájemci najdou ve druhém díle kuchařky Jak šmakuje Moravskoslezsko. Kraj předpokládá, že ji vydá opět v předvánočním období. Některá jídla ale milovníci moravskoslezských specialit budou moci ochutnat už 2. září v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku, kde se koná 2. ročník gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.