Lidovky.cz

Sušené maso si můžete udělat i doma. Ideální na cesty

Jídlo

  7:00
Každý, kdo se potýká s tím, jaké jídlo si s sebou vzít na měsíční výpravu, určitě narazil na sušené maso. Dobrá hmotnost a nutriční hodnoty, ale špatná cena. Možná by to šlo levněji!
Sušené maso - ilustrační foto.

Sušené maso - ilustrační foto.

Zkušenost s přípravou sušeného masa mám pouze jednu, a to jsem spíš tak nakukoval. Doufám, že pokud někdo zkusí níže zmíněný recept, tak mě nebudete proklínat .

Osobně si chci celý proces přípravy vyzkoušet před cestou do Mongolska, protože tamní kuchyně není moc vyhlášená. Takže připojuji své zkušenosti s přípravou:

Recept:

1. Nejlepší maso pro sušení je to, které je bez tuku, protože tuk má tendenci žluknout a zapáchat. Takže doporučuji libové hovězí, ale dočetl jsem se, že je možno použít i vepřové či skopové.

2. Maso nakrájíte na plátky hrubé asi 1 cm a poté ještě na proužky (cca 10 x 2 cm).

3. Podle chuti si ho okořeňte nebo naložte na pár hodin do marinády. Pro ochucení se doporučuje např.: sušený česnek, grilovací koření, kari, sůl. Ale moc to nepřehánějte, protože při fyzické námaze by vám takové kořeněné jídlo mohlo podráždit žaludek.

4. Maso ve vrchní části propíchněte párátkem a poté zavěste na mřížku v troubě.

5. Sušte ho při teplotě 50 – 60 °C po dobu 6 – 8 hodin.

6. Troubu nechte mírně pootevřenou, aby mohla unikat vlhkost (cca 0,5 cm).

7. Maso by mělo být hotové, když je suché na dotek a při ohnutí by nemělo praskat (tzn. přesušení).

Dobrou chuť na cestách!

Jak je to s váhou před a po vysušení?
Udává se poměr 5:1.

Bude to vůbec levnější?

Asi se nevyhnu diskuzím na téma "úspory peněz".

Mnoho z vás asi bude namítat, že při přípravě spotřebujete elektřinu za tolik peněz, že vás vyjde levněji si maso koupit v obchodě. Přesně jsem to nepočítal, ale myslím, že pokud budete dělat várku aspoň z 1 kg, tak se vám to určitě vyplatí. Pokud to někdo z vás spočítá, tak by to bylo skvělé!

V obchodech se prodává 25 g za 50 Kč. Pokud budeme sušit kilogram hovězího, tak by nám na konci mělo zůstat 200 g. V obchodě by hodnota takového množství byla 400 Kč.

Variant a receptů je samozřejmě mnoho.
Pro inspiraci se můžete podívat na vidorecept ZDE

Jan Haráč, Pohora.cz

Témata: maso, Mongolsko
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.