Lidovky.cz

Věhlasní italští kuchaři vytváří manifest dokonalé pizzy

Jídlo

  7:00
ŘÍM - Osm desítek věhlasných italských kuchařů a pekařů vytváří manifest, ve kterém stanoví zásady přípravy dokonalé pizzy. Sjeli se do severoitalského města Vighizzolo d'Este, aby tam do posledního detailu definovali, jak má skutečně vypadat italský národní pokrm. Aby se v globalizujícím se světě nadobro "neztratil".

Příprava pizzy Napoletana. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Pizza není pro Italy jen jídlem, ale hlavně částí národní kultury. O osud pizzy a těstovin se obávají hlavně proto, že by je mohly rozvrátit direktivy bruselských institucí Evropské unie nebo americké rychlovývařovny a megapekárny.

ČTĚTE TAKÉ:

Přísady, postup přípravy a vlastnosti národního pokrmu má definovat kýžený manifest, o jehož přípravě o víkendu informoval italský list La Stampa. Kuchaři naléhají na ryze italské přísady. To se týká jak kvasnic, rajčatové omáčky či čerstvé mozzarelly.

Jen za teploty kolem 450 stupňů prý navíc placka z těsta získává svou jedinečnou podobu: Uprostřed měkká a šťavnatá a na okrajích křupavá a nahnědlá. "Základem je pec na dřevo," tvrdí členové spolku neapolských pizzerií.

Denně se v Itálii konzumuje sedm milionů kusů národního pokrmu a v zemi je 35 000 pizzerií. Město Neapol už léta vede kampaň na ochranu místních tradic a chce tradiční pečenou placku prosadit jako světové kulturní dědictví UNESCO.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.