Lidovky.cz

Pivovary se připravují na Vánoce. První speciály míří do obchodů

Jídlo

  7:00
OLOMOUC - Středomoravské pivovary začaly stáčet první sudy s vánočními pivními speciály, o které je na tuzemském předvánočním trhu stále větší zájem. Pivovary z Litovle, Hanušovic a Přerova vánoční pivo uvařily v omezeném množství a na část produkce už měly předem objednávky.
Pivo - ilustrační foto.

Pivo - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Vánoční speciály do obchodů a restaurací letos postupně dodají i ostatní tuzemské pivovary.

Pivovar Litovel uvařil 1000 hektolitrů třináctistupňového speciálu Gustav, při jehož pojmenování se vedení pivovaru inspirovalo slavným českým zápasníkem Gustavem Frištenským. Zápasníka v řeckořímském zápase s pivovarem pojí nejen samotné město Litovel, ale i jeho vztah k pivovaru.

ČTĚTE TAKÉ:

Frištenský v něm často pobýval a v pivovarském parku i trénoval. Jeho manželkou byla dcera prvního litovelského sládka. "Vánoční Gustav je speciální pivo z ječmenného sladu se stupňovitostí 13,5 a šestiprocentním obsahem alkoholu, vařené podle tradiční receptury. Ve srovnání s běžnými pivy vyniká výraznou silou a dokonalou vyladěností," sdělila mluvčí Pivovaru Litovel Hana Matulová.

Vánoční pivo Gustav je prodáváno v sudech i speciálních skleněných lahvích s objemem 1,5 litru, které restaurace nabídnou svým štamgastům.

Pivo - ilustrační foto

Hanušovický Pivovar Holba letos uvařil 1200 hektolitrů polotmavého speciálu Holba Šerák, u kterého se jeho stupňovitost 13,51 počítá na setiny. Odvíjí se totiž od nadmořské výšky nedalekého kopce Šerák, který dal hanušovickému pivu jméno. Pozadu nezůstane ani Pivovar Zubr Přerov, který na předvánoční trh uvede čtrnáctistupňové pivo Maxxim.

"Pivní speciály jsou zajímavým zpestřením nabídky a konzumenti je vítají.Tomu odpovídá i velký zájem provozovatelů restaurací. Část produkce vykrývají objednávky ještě před jejich uvedením na trh. Velký zájem je také o vánoční multipacky, které bývají oblíbeným dárkem," podotkla Matulová.

Silnější a dražší piva

Závěr roku na pivním trhu je každoročně charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků především o silnější a dražší piva, které před vánočními svátky do nabídky zařazuje většina tuzemských pivovarů. Jde o ležáky a speciály, které si Češi během svátků dopřávají ve výrazně větší míře než v průběhu roku. Zejména pro velké pivovary jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po létě, kdy je poptávka lidí po pivu nejvyšší.

Tmavé pivo - ilustrační foto.

rodukce tuzemských pivovarů letos v prvním pololetí mírně rostla. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven členské pivovary, které se na celkové domácí produkci podílejí z více než 90 procent, uvařily o 1,4 procenta piva meziročně více. Na mírném růstu produkce se podílela zejména rostoucí výroba mixů piva a limonád a návrat turistů do Česka. Přes pozvolný růst výroby, který začal již loni, zůstává produkce českých pivovarů stále pod úrovní, kterou měla před propadem, jenž nastal v důsledku ekonomické krize.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.