Lidovky.cz

Kdo vynalezl hranolky? Francouzsko-belgická bitva nemá konce

Jídlo

  14:26
BRUSEL - Francie a Belgie se už léta přou o to, která země má právo tvrdit, že vynalezla jedno z nejoblíbenějších moderních jídel - smažené hranolky. A další kolo této gastronomické bitvy mezi Paříží a Bruselem dopadlo zase nerozhodně, i když se historici během nedávné debaty v rámci festivalu dobrého jídla Brusselicious přikláněli spíše k francouzským nárokům.

Kam na nejlepší hranolky na světě? Do stánku Maison Antoine na Place Jourdan v Bruselu. foto: Michaela Černá, Lidovky.cz

K vynálezu hranolků se vášnivě hlásí jak Francouzi, tak Belgičané. Ve Francii se traduje, že první smažené pomfrity se prodávaly v pařížských pouličních stáncích krátce po velké revoluci koncem 18. století. Podle belgických pověstí hranolky vznikly ve městě Namur už v 17. století. Tamní rybáři si prý často smažili úlovky z řeky Meuse, když ale jedné zimy řeka zamrzla, nahradili ryby bramborami ve tvaru útlých rybiček. Napsal o tom britský deník The Independent.

"Belgičané hranolky milují, ale vážně míněný vědecký výzkum, který by se jich týkal, začal teprve nedávno," připustil během odborného kolokvia Pierre Leclerc, profesor univerzity v belgickém Lutychu.

ČTĚTE TAKÉ:

Naopak Francouzi už svoje "nároky" mohou podpořit jednoznačnými daty. Francouzská historička Madeleine Ferriereová, která se zabývá dějinami jídla, vypátrala, že hranolky se ve stáncích na pařížském mostě Pont Neuf prodávaly krátce po roce 1789.

Ať už hranolkový spor nakonec dopadne jakkoli, náklonnost obou národů ke smaženým kouskům brambor to nijak neovlivní. Belgičané se ovšem snaží bitvu ve svůj prospěch zvrátit ze všech sil a přesvědčit svět, že jsou jednoznačnou hranolkovou velmocí.

Hranolky (ilustrační foto)

"My Belgičané jsme z hranolek udělali noblesní jídlo," tvrdí autor "hranolkové" kuchařky Albert Verdeyen. A jeho kolega Roel Jacobs zase upozorňuje na jinou věc. "Francie a Belgie jdou každý svou vlastní cestou.

Pro jedny jsou hranolky přílohou k masu, Belgičané je ale často jedí samotné, jen s omáčkou." Faktem je, že na prodejny hranolek narazí turista v Belgii na každém druhém rohu. A lásku k tomuto jídlu svorně sdílejí obyvatelé francouzskojazyčného Valonska s Vlámy: "Zajít si do hranolkárny je prostě vrchol Belgičanství," soudí Philippe Ratzel, vlastník jednoho z nejoblíbenějších bruselských podniků.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.