Lidovky.cz

Stále oblíbenější cider: nenápadná konkurence piva a vína

Jídlo

  7:00
PRAHA - Obliba cideru v Česku stoupá. Podle nově vzniklé Unie lokálních výrobců cideru za poslední rok přibylo jen v Praze asi 50 podniků, kde se tento alkoholický kvašený jablečný či hruškový nápoj prodává.
Jablečný cider - ilustrační foto

Jablečný cider - ilustrační foto foto: Shutterstock

Podle Cyrila Holuba z unie jsou v Česku v současnosti tři větší výrobci cideru a více než desítka menších či příležitostných producentů. "Některé podniky nabízí i točený cider a na zimních trzích nahrazuje někdy horký cider se skořicí tradiční svařené víno," uvedl Holub. Spolu s ciderem zahraničních značek tím podle něj roste nenápadná konkurence tradičnímu pivu a vínu.

Zakladatelé unie

  • Zakladateli unie, která chce cider v Česku propagovat a hájit zájmy jejích členů, jsou jablářství F.H.Prager, vinařství Winepunk a společnost Cidrerie.
  • Inspirací pro její vznik zakladatelům byla asociace britských výrobců cideru. I díky jejímu působení je dnes prý 45 procent britské produkce jablek použito k výrobě cideru.

Cider je populární především v západní Evropě - v Británii, Irsku, Švédsku, Francii nebo Španělsku. Například v Anglii vzrostl prodej tohoto nápoje za posledních deset let o polovinu, zatímco konzumace piva ve stejném období o pětinu klesla.

Cider je oblíbený hlavně v Praze a mezi ženami

Podle informace z roku 2011 se například v Británii vyprodukuje 600 milionů litrů. V Česku je rostoucí zájem o cider především v kosmopolitní Praze a mezi ženami, které ovocný nápoj v řadě případů upřednostňují před pivem.

Recepty na výrobu ciderů se liší podle krajů i rodinných tradic. Velkou roli hraje to, jaká jablka a jaké technologie se použijí. Některé cidery jsou čiré, jiné perlivé, jiné tiché; některé mají hodně zbytkového cukru a málo alkoholu, jiné naopak, uvedl Holub.

ČTĚTE DÁLE:

Některé cidery podle něj mají zhruba jen jedno procento alkoholu, existují však výrazně silnější nápoje s obsahem alkoholu až 8,5 procenta.

Roční produkce cideru v Česku je aktuálně odhadována asi na 100 000 litrů. Ve srovnání s výrobou piva je však zanedbatelná. I přes pokles způsobený ekonomickou krizí uvaří tuzemské pivovary kolem 18 milionů hektolitrů pěnivého moku ročně.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.