Lidovky.cz

Začal Grand Restaurant Festival. Propaguje lokální biopotraviny

Jídlo

  7:00
Šéfkuchaři nejlépe hodnocených restaurací předvedou svá menu na čtvrtém ročníku Grand Restaurant Festivalu. Milovníci vysoké gastronomie tak mají možnost ochutnat delikatesy za zvýhodněné ceny.

Prague Food Festival. foto: Lidové noviny

Festival provází motto „Nejezte blbě!“ a novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem. 

„Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země a to za symbolické ceny. Chceme prezentovat nejenom kvalitní restaurace, ale také farmy a tradiční suroviny ve vybraných regionech. Hostům festivalu by nemělo být jedno, co si dávají do pusy. Mňam Balíčky, Busy a Vlaky navazují na nový projekt Mňam Tour (cestování za jídlem). Letos v září jsme poprvé vyjeli do Andalusie ve Španělsku a na Loiru do Francie,“ vysvětluje zakladatel ankety Grand Restaurant Pavel Maurer.

Konání festivalu

Festival probíhá od 15. ledna do 28. února. Ceny ochutnávek se pohybují od 200 do 600 korun. Lístky na festival lze zakoupit na stránkách www.grandrestaurantfestival.cz

Vedle speciálních nabídek jako jsou "mňam balíčky" a "mňam busy", je letos pro návštěvníky festivalu připravená další novinka.  Poprvé vyjede "mňam vlak", který z Prahy zamíří na dvoudenní výlet do Olomouce. Během jízdy ochutnají cestující v jídelních vozech gastronomické speciality.  

Grand restaurant festival začínal před třemi lety skromně v 15 pražských restauracích. Letos už se akce rozšířila do 101 restaurací po celém Česku. Kvůli zájmu se také prodloužila doba konání festivalu. Milovníci dobrého jídla mají možnost ochutnat festivalová menu až do 28. února. 

V nabídkách mohou zájemci najít asijskou, českou, francouzskou, indickou, indonéskou, italskou, japonskou, řeckou i regionální kuchyni.

Přinášíme recept na jeden z festivalových dezertů, který má ve svém menu hotel Aria:

Povidlové taštičky ve slivovicovém glazé s opraženou strouhankou

Těsto 

500g ve slupce vařených bio brambor

200g polohrubé mouky

50g hrubé mouky

1 ks bio vejce celé (60g)

V hrnci uvaříme brambory ve slupce v mírně osolené vodě. Slijeme, vysypeme na tác a necháme ležet dokud z nich nepřestane stoupat pára. Pak ještě za tepla oloupeme a prolisujeme přes mačkač do mísy. Pak přidáme obojí mouku, prohněteme, přidáme vejce a uhněteme hladké těsto, které ihned zpracováváme dál, aby nezačala pracovat vat voda a těsto nám příliš nezřídlo.

Taštičky (cca 48 ks / á = 25g)

800g bramborového těsta

400g domácích švestkových povidel

Polohrubá mouka k podsypávání

Ihned po dokončení, rozdělíme bramborové těsto na 3-4 díly, posypeme stůl moukou a těsto rozválíme na 2 – 3 mm silné pláty. Z těch pak vykrájíme kolečka o průměru 7 cm, do středu vložíme lžičku povidel, přehneme a prsty přimáčkneme po celém obvodu spoje. Jednotlivé taštičky pokládáme na moukou poprášený tác a následně vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 6 minut. Poté servírujeme přímo v glazé. Taštičky se dají také v syrovém stavu na platě zamrazit, pak přendat do nádoby s víčkem a skladovat v mrazáku. Když pak na ně dostanete chuť, stačí jen vyndat potřebné množství, vložit do vroucí vody a 6-8 minut vařit. Slivovice většinou bývá doma stále po ruce a připravit glazé pak trvá asi tři minuty.

Povidlové taštičky ve slivovicovém glazé s opraženou strouhankou

Slivovicové glazé (5 – 6 porcí)

100g másla

150g cukru krupice

120 ml slivovice (nejlépe poctivé domácí)

Ve větším rendlíku na plotně rozpustíme máslo, do kterého v zápětí nasypeme za stálého šlehání cukr. Kroužíme metlou, dokud se cukr mírně nerozpustí a nevznikne kompaktní světlá hmota. V té chvíli opatrně přilijeme slivovici a zašleháme. (Pozor na vycházející páru, která může zvláště u plynových sporáků neplánovaně vzplanout a mohli bychom se nepříjemně popálit)

Když se cukr zpění, pak rozpustí, tak páru sami zapálíme a necháme chvilku hořet. Čímž snížíme obsah alkoholu a tím i mírnou hořkost v glazé. Poté již nevaříme, jen zahříváme, aby se nám neoddělila syrovátka z použitého másla. Výsledné glazé je čiré a má konzistenci připomínající stolní olej. Do glazé přidáme právě uvařené a odkapané taštičky, které následně přendáme na talíř a ještě bohatě jím přelijeme. Posypeme vrchovatou lžící opražené strouhanky a ihned podáváme. 

Opražená strouhanka

200g strouhanky

70g bio másla

Moučkový cukr k dochucení

Ve větší pánvi rozpustíme máslo, přidáme strouhanku a pozvolna za stálého a rovnoměrného míchání pražíme do zlatova. Pak odstavíme, prosypeme moučkovým cukrem a přendáme do misky k dalšímu použití.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.