Lidovky.cz

Liči je pochoutka, která voní po růžích. Zkuste třeba cupcake

Jídlo

  7:00
Ovoce jako stvořené pro únor a svátek všech zamilovaných. Nejen, že se mu přezdívá plod lásky, ale i svým tvarem připomíná srdce. Voní po růžích a chuť je podobná hroznovému vínu. Vyzkoušejte liči třeba jako přísadu do minibáboviček cupcake. Recept pro server Lidovky.cz vybrala známá cukrářka Iveta Fabešová.

Liči, pochoutka s chutí růže foto: Shutterstock

Malý kulatý plod má tenkou kožovitou růžovou slupku, která se snadno loupe. Pod ní se skrývá bílá dužina s jemnou chutí, která se mění v závislosti na ingrediencích, se kterými ovoce kombinujete. Je popisována jako chuť hroznového vína nebo kompotovaných mandarinek. Uvnitř plodu je pecka velikosti fazole, která není jedlá. Po dvou dnech sušení ji ale můžeme zasadit a zkusit si vypěstovat liči doma.

ČTĚTE TAKÉ:

Čínské jahody, tak se ovoci pouze přezdívá. Pravý název je ale liči čínské či dvouslivák lahodný. Pochází z Číny, kde je považováno za ovoce zamilovaných. Dozrává na velkých stromech, které se dožívají až 300 let a dorůstají do výšky deseti metrů. Často se pěstují jako okrasné dřeviny.

Cupcake - ilustrační fotografie

Liči v domácí lékárničce

Dužina liči pomáhá při kašli či bolestech žaludku. Využívají se ale i další části. Čaj ze slupek se využívá jako podpůrná léčba neštovic. Rozemletá semena slouží jako přírodní analgetikum. Liči obsahuje značné množství vitamínu C, B1 a B2. Dále také vápník, sodík, fosfor i hořčík. Spekuluje se o příznivém vlivu při léčbě rakoviny. Nadměrná konzumace (více než 300 kusů denně) ale může způsobit zimnici či krvácení.

Čerstvé liči je určené k okamžité konzumaci. Dobré vydrží jen několik dní. Nejlepší je v ovocných salátech, jako součást sorbetů a koktejlů. Prodává se ale i sušená varianta, která se v Číně používá třeba k slazení čaje. Ovoce je možné používat i jako součást slaných pokrmů.

Recept na liči cupcake podle Ivety Fabešové

Počet porcí: 12

  • 180 ml rozmixovaného liči
  • 60 ml mléka
  • 1 čajová lžíce vanilkového extraktu
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 bílky
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 110 g změklého másla
  • 1/2 čajové lžíce prášku do pečiva
Iveta Fabešová

Troubu předehřejeme na 180°C. Do formiček na cupcake dáme 12 papírových košíčků. V míse smícháme pyré, mléko a extrakt. Elektrickým mixérem smícháme máslo a cukr do světlé pěny. Přidáme vejce a bílky. V jiné míse smícháme suché ingredience a přimícháme k máslové směsi. Nakonec vmícháme pyré. Plníme košíčky a vložíme do trouby na 25 minut.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.