Lidovky.cz

Léčivý tuřín. Zkuste 5 jednoduchých receptů

Jídlo

  16:00
Tuřín má dlouhou historii, pěstovaly ho už starověké národy ve Středomoří. Tato kořenová zelenina se hodí skvěle do teplých salátů, ale i k masu. Obsahuje vitamin C, vápník a má hojivé účinky. V kuchyni ho navíc využijete celý včetně listů. Server Lidovky.cz vybral pět jednoduchých receptů s tuřínem.
Tuřín - ilustrační foto.

Tuřín - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Lahůdkové odrůdy tuřínu vypěstovali lidé teprve nedávno zhruba před padesáti lety. Ačkoli tuřín není zrovna nejoblíbenější zeleninou, je velice zdravý a díky tomu, že obsahuje 90 % vody, je také dietní. Má léčivé účinky, nejčastěji se používá proti chorobám zažívacího ústrojí.

Krémová polévka s houbami
V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Tuřín nakrájíme na středně velké kostky a přidáme ho k cibuli. Zalijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem a vaříme zhruba hodinu. Poté přidáme do polévky brambory a počkáme než změknou. Během mixování ponorným mixérem přiléváme pomalu smetanu. Nakonec si na pánvi orestujeme houby (nejlépe lišky), které při podávání přidáme do talíře k polévce.

PSALI JSME:

Tuřín s vepřovým masem
Oloupaný a oškrabaný tuřín nakrájíme na tenké proužky, spařte vroucí vodou a nechte dusit na másle s kostkou cukru. Občas podlévejte vepřovým vývarem. K dušenému tuřínu přidejte vepřové maso nakrájené na střední kousky. V jiném hrnci si připravte omáčku, kterou pak maso s tuřínem přelijete. Omáčku připravíte ze zkaramelizované jíšky a vepřového vývaru, okořeněného tlučeným novým kořením, přidat můžete i bobkový list, který poté vyjmeme. Omáčkou přelijte dušené maso s tuřínem a ozdobte tuřínovým listem.

Zapečený tuřín s mrkví
Tuřín nakrájíme na tenké plátky a mrkev na kolečka. V misce si připravíme smetanu, do které přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Do kulaté zapékací misky poskládáme tuřín s mrkví a zalijeme ochucenou smetanou. Zapékáme asi hodinu. Po půl hodině posypeme tuřín s mrkví čerstvým tymiánem. Mezitím si připravíme kuřecí prsa, která připravíme jako steak, který podáváme se zapečeným tuřínem.

Tuřín

Teplý salát z tuřínu a celeru
V hrnci rozlijeme olej a přidáme nakrájený tuřínem a na něj celer. Posolíme, přiklopíme a necháme vařit. Jakmile se olej v hrnci rozpálí, stáhneme teplotu a dusíme zeleninu do měkka. Na hrubém struhadle si nastrouháme ředkvičky a ledový salát nakrájíme na kousky. Ve chvíli, kdy zelenina v hrnci změkne, smícháme ji se salátem a ředkvičkami. V míse vše dobře promícháme, přidáme trochu majonézy s octem pro dochucení a podáváme ještě teplé.

Kuřecí maso s tuřínem
Kuřecí maso nakrájené na větší kousky osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme tymián, sůl, pepř a podlijeme vodou. Přidáme lžíci sojové omáčky a nastrouhaný tuřín a dusíme do měkka. Když je maso i tuřín měkký, zahustíme omáčku a podáváme s bramborem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.