Lidovky.cz

Moravské speciality, chřest i štíři. Tipy, kam vyrazit za jídlem

Jídlo

  7:00
Gourmeti a gurmáni se mohou radovat, v květnu se totiž koná jeden food festival za druhým. Zájemci budou moci ochutnat jídla z nejlepších restaurací po celém Česku. Jako každý rok festivalům vévodí Prague Food Festival. Na jaké jiné gastronomické přehlídky se také můžete těšit?
Jídlo (ilustrační foto)

Jídlo (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Mikulov gourmet festival

Jihomoravský Mikulov se na přelomu května a června (30. května - 2. června) promění v ráj gourmetů. Návštěvníci se mohou těšit především na moravské speciality v kombinaci s chutí moravských vín. Speciality připraví špičkoví kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů.

Hlavní chod kuchaře Martina Svátka

"Letos jsme se inspirovali v kuchyni Adama z Dietrichsteinu, jenž působil v 16. století ve službách císaře Maxmiliána II. Jako diplomat cestoval po celé Evropě a navíc byl také vychovatelem mladého Rudolfa II., kterého učil mimo jiné také stolování. Na svém mikulovském panství využíval darů moravské země a jeho hostiny byly vyhlášenou událostí celého císařství," říká organizátor festivalu Petr Marcinčák.

Festivalové menu bude vedle rybí restaurace V Lomu nabízet pět dalších mikulovských restaurací - Hotel Marcinčák, Hotel Maroli, Hotel Eliška, Zámecká restaurace a restaurace Aquarium Relax.

Prague Food Festival

Gastronomická událost roku proběhne poslední květnový víkend (24. - 26. května) v atraktivním prostředí Královské zahrady Pražského hradu. Prague Food Festival nabídne skvělé pokrmy, nejlepší šéfkuchaře, představí špičkové podniky, producenty nápojů a delikates, ale také promění areál v jednu velkou kuchařskou školu.

ČTĚTE TAKÉ:

Novinkou letošního festivalu je "pikniková louka" a zastřešené degustační zóny u každého stánku restaurace. Zájemci si mohou koupit lístky na nový program v Míčovně, kde budou probíhat nejenom kurzy vaření, ale i řízené degustace vína, piva, vody, rumů a koňaků.

Špilberk Food Festival

Druhý květnový víkend (10. - 12. května) hrad Špilberk přivítá všechny milovníky gastronomických zážitků. Návštěvníci se mohou těšit nejen na českou tradiční kuchyni, ale také na mezinárodní speciality, vegetariánské pokrmy až po zcela originální hmyzí menu. Podávat se budou kalamáry netradičně nadívané jelítkem či tournedos z mořského vlka či mrkvový koláč s ananasem a sušeným hmyzem. Novinkou letošního festivalu je škola vaření, kterou na festivalu povede kulinářské studio Divoká vařečka.

MilkParade

Gastrofestival MilkParade (20. května - 9. června) navazuje na předchozí dva ročníky. Ve vybraných restauracích po celé Česku ochutnáte speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích.

"Nejčastěji mléko a mléčné výrobky využíváme při vaření omáček, polévek a tvorbě dezertů. A protože se snažíme oživit staré a osvědčené recepty, používáme tučné výrobky, které jsou nejpodobnější těm z klasických receptů. Mléko je v kuchyni zkrátka nepostradatelné," říká šéfkuchař vyhlášené restaurace U modré kachničky Michal Váňa.

Chřestfest

Chřestová sezona je v plném proudu. Ačkoli byla tato křupavá zelenina dlouho opomíjená, chřestový festival se letos (29. dubna do 19. května)  koná v rámci seriálu Festival chutí již potřetí. Ve vybraných restauracích budou mít návštěvníci možnost ochutnat slané i sladké chřestové pochoutky.

Chřest.

"Prostřednictvím slavností vzdáváme chřestu hold a snažíme se upozornit na to, že by stálo za to pěstování této suroviny více obnovit. Po světových válkách, kdy bylo nutné zajistit výživu obyvatel, byl totiž chřest vytlačen kaloričtějšími obilovinami. Naštěstí se pomalu začíná pěstování chřestu vracet. „V celé západní Evropě se stává chřest rok od roku populárnější a oblíbenost také získává v sezónních menu předních českých restaurací," říká organizátor každoročních Slavností chřestu Aleš Tureček.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.