Plody kaktusu mají podobu oválných bobulí pokrytých tupými podlouhlými šupinami, i proto se mu přezdívá 'dračí ovoce'. V obchodech můžete narazit na tři barevné varianty - růžové plody s bílou dužinou, fialové plody s rudou dužinou či žluté s bílou. Všechny ale mají malá jedlá zrníčka, podobně jako třeba kiwi.
Pitájový koktejlPitájový koktejl je velmi snadný. Stačí rozkrojit dva plody, vyškrabat dužinu, rozmixovat je se sklenicí minerální vody a přidat šťávu z poloviny citrónu. Koktejl můžete ochutit cukrem nebo medem. Podává se s ledem a lístek máty. |
Chuť je podobná angreštu, jemná a lehce nakyslá. Nejčastěji se pitája jí čerstvá, plod stačí rozkrojit napůl, dužinu pokapat citronovou šťávou a vykrajovat sousta lžičkou. Je také častou přísadou koktejlů a salátů.
Ovoce je to nízkokalorické, obsahuje velké množství vlákniny, vitamínu C, vápníku, železa, karotenu a riboflavinu. Kaktusy pocházejí zřejmě z Mexika, momentálně se ale pitája nejvíce pěstuje v Číně a Vietnamu. Rostliny potřebují suché tropické klima. Když mají ideální podmínky, vyrostou na nich velké žluté nebo bílé květy. Ty se ale rozvíjejí pouze v noci. I proto je pitája nazývána královou noci.