Lidovky.cz

Oblíbené festivalové delikatesy? Sýrová zmrzlina a steak z tuňáka

Jídlo

  20:00
Nejlepší a nejzajímavější české restaurace, vyhlášení sommeliéři, barmani i hmyzí menu. Prague Food Festival letos navštívilo přes 18 tisíc hostů. A které restaurace u nich zabodovaly nejvíce?

Grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem a mrkvovo zázvorovým dresinkem/zálivkou

Nejúspěšnější restaurací se stejně jako v loňském roce stala restaurace U Emy Destinnové, kde hosté mohli ochutnat od amerického šéfkuchaře Stevena Trumpfhellera například jelení carpaccio s liškami či grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem. Druhým nejúspěšnějším podnikem na PFF se stal Le Grill & Garden @ Kempinski pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera a třetí místo získal Ondřej Slanina z podniku Chateau St. Havel.

Krevetové kari připravil tým kuchařů z hotelu Mandarin Oriental pod vedením šéfkuchaře Jiřího Štifta.

„Za sedm festivalů podruhé pršelo. Nicméně lidé přišli, což nás nesmírně těší a vidím to jako důkaz toho, že kvalitní gastronomie přitahuje, že se návštěvníci chtějí něco nového dozvědět a hlavně nechtějí jíst blbě," řekl zakladatel festivalu Pavel Maurer. Vlivem deštivého počasí se letos osvědčila novinka - degustační stany u každé restaurace, ve kterých se hosté mohli schovat a v klidu si vychutnat pokrmy.

A jak dopadlo hmyzí menu?

Na stánku Yasmin, Noodles lidé ochutnali hmyzí menu, zkonzumovali přes tisíc sarančat, šest set švábů a 350 Veleštírů císařských. „Štírů byl nedostatek, museli jsme je posbírat z celé Evropy,“ vysvětlil šéfkuchař Tomáš Kalina.

PSALI JSME:

Festivalovým hitem se stala sýrová zmrzlina z Modřenínu, přestože počasí zmrzlinám zrovna nepřálo. „Díky spolupráci sedlčanských sýrařů a sládků Pivovarů Lobkowicz mohli hosté degustovat doporučené kombinace jednotlivých sýrů a piv. Na stánku Sedlčanský pak odevzdávali své vlastní tipy na párování sýrů a piv. Nejoblíbenější kombinací návštěvníků PFF se stal Sedlčanský Modřenín s Merlinem černým, na druhém místě se pak umístil Sedlčanský Modřenín s Jihlavským Grandem. Tento výběr potvrzuje, že
lidé hledají na festivalu především chuťově výraznější a zajímavější jídla i nápoje,“ sdělil Kamil Arnošt z Povltavských mlékáren.

Šéfkuchaři Roman Paulus a Ondřej Slanina na zahájení.

Nejvíc živo bylo ve stanu společnosti Kenwood, která přivezla na festival čtyři temperamentní italské šéfkuchaře oceněné michelinskými hvězdami - Moreno Cedroni, Stefano Ciotti, Alberto Faccani a Federico Delmonte, kteří si připravili speciálně pro Kenwood výjimečné recepty. Této hvězdné show se účastnil také známý šéfkuchař Riccardo Lucque. Denně v průměru 8 krát zopakovali cooking show.

Grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem a mrkvovo zázvorovým dresinkem/zálivkou

Ugrilujeme steaky. Mezitím si připravíme zálivku na salát a avokádový krém. 

Mrkvovo zázvorový dresink/zálivka

6 polévkových lžic vody, 60 ml oleje canola, 3 polévkové lžíce rýžového octa, 2 čajové lžíce sojové omáčky, 1 1/2 čajové lžičky sezamového oleje, 1 malá mrkev, očištěná a nastrouhaná, 2 čajové lžičky na jemno nakrájené šalotky nebo červené cibule
1 malý stroužek česneku, 1 1/2 čajové lžičky nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru, 1 čajová lžička hnědého cukru, 1/2 čajové lžičky soli a špetka pepře
 
Všechny ingredience dejte do mísy a rozmixujte ručním mixérem. Smíchejte se směsí salátů a rozlože na talíř. Na to polože steak z tuňáka a na závěr přidejte avokádový krém.

Avokádový krém
2 velká měkká avokáda, rozpůlená, vypeckovaná, 125g zakysané smetany, 125g šlehačky, 1 čajová lžička čerstvé šťávy z limetky, 1 stroužek česneku, rozmačkaný, sůl a pepř dle chuti

Vydlabané avokádo dejte do mísy a rozmačkejte ho vidličkou do jemna. Přidejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte do hladka. Avokádový krém je dobré si připravit jako první a na chvíli ho nechat v lednici. Můžete přidat krevety na ozdobu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.