Jaké je nejjednodušší pravidlo, jak vybrat dobrou zmrzlinu? Chce to selský rozum. Ovocná zmrzlina by tedy měla být z ovoce, krémová ze smetany. Navoněná, svítivě růžová zmražená voda pravděpodobně jahodu neviděla ani z dálky. Ta poctivá by měla mít přirozenou barvu, sázkou na jistotu jsou i semínka a kousky ovoce.
Nejlepší zmrzlina je ta domácí: |
Zpozornět by zákazníci měli i při výběru krémových zmrzlin. "Lidé by si měli hlídat, jestli nelížou jen ztužený tuk. Když už si kupují smetanovou zmrzlinu, tak by v ní přece měla být smetana. Vždyť to daleko lépe chutná a není to jen laciný plnič žaludků," říká k tomu šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.
Šmoulovou z vaničky? Raději ne
Autorka kuchařek Dita Pecháčková zase varuje před obligátní nabídkou čtyř základních příchutí ve vaničce v rohu obchodu. Není totiž jasné, jak dlouho zmrzlina v cukrárně je, ani kdo je výrobcem. "Kopečkovou, pokud to není kvalitní italská, si nedávám. Obyčejná vanička, kterou mají v cukrárně dva týdny? To tedy rozhodně ne. A ještě ty příchutě! Šmoulová a podobně, těm se vyhýbám," říká Pecháčková.
A před zmrzlinou s nejasným původem varuje i šéfcukrář restaurace Radisson Blu Alcron Drahomír Peterka. "Když vybírám zmrzlinu, držím se osvědčených značek. Vždycky když jdeme s dcerou na zmrzlinu, zeptám se na výrobce, protože za žaludeční problémy to nestojí. Nikdy bych třeba holčičce nekoupil točenou zmrzlinu na koupališti," říká Peterka a vysvětluje, že u zmrzliny je nejdůležitější dobré tepelné zpracování.
Nejoblíbenější zmrzlinou šéfa Prakulu je točená jahodovo-banánová
Roman Vaněk: "Nejoblíbenější zmrzlina? To vám řeknu úplně jednoznačně, protože jsem na téhle zmrzlině celý život závislý. A je to točená jahodovo-banánová zmrzlina u Hájka. Buď do kornoutu nebo jako Charlotte pohár s dvojitou vanilkovou polevou. To je vražda, bez ní nemůžu odejít."
Známý šéfkuchař má rád jahodovou dřeň
Zdeněk Pohlreich: "Dávám si Mrože, ten mi hrozně chutná. Jinak žádnou oblíbenou točenou ani kopečkovou zmrzlinu nemám."
Autorka kuchařek chodí na poctivou italskou zmrzlinu
Dita Pecháčková: "Zmrzlinu miluji, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Nejraději chodím do Angelata v Rytířské ulici v Praze. Dříve jsem chodila také do Cream & Dream v Husově. Moje nejoblíbenější příchuť je pistáciová.
A rozhodně je v mém výběru Ovocný Světozor. Dávám si točenou jahodovo-banánovou. Šla jsem tam minulý týden na pohár a byla jsem překvapená, že tam mají úplně stejné poháry, jako když jsem byla malá. A pořád chutnají stejně, to je skvělé!
A kupované nanuky? Podle mě má nejlepší chuť zmrzlina Snickers. A mám ráda i Míšu, ten má navíc málo kalorií a je dobrý."
Známá cukrářka vsází na domácí zmrzlinu
Iveta Fabešová: "Se zmrzlinou to mám těžké, protože od té doby co mám stroj na zmrzlinu a vyrábím si ji sama ve své výrobně, už žádnou jinou nechci. Děláme několik příchutí, ale já jsem klasik, takže mám ráda vanilkovou, tedy když se dělá poctivě z vanilky a ne z prášku."
Šéfkuchař restaurace hotelu Mandarin Oriental si oblíbil ovocnou točenou
Jiří Štift: "Na zmrzlinu moc nechodím. Z nostalgie mám ale stále moc rád točenou jahodovo-banánovou v Ovocném Světozoru.
Šéfcukrář Alcronu si vybírá jen osvědčené značky
Drahomír Peterka: "Chodíme s rodinou na zmrzlinu k Hájkovi. Nevybírám si žádnou konkrétní příchuť, protože většinou dojídám po dceři. Pokud jde o nanuky, vybírám jen známé značky. Nic neznámého původu bych nekoupil."