Lidovky.cz

Nejoblíbenější zmrzlina šéfkuchařů. Jakou si dává Pohlreich?

Vraždy

  7:00
Vanilková, jahodová nebo čokoládová? Důležitější než oblíbená příchuť je, aby zmrzlina byla z kvalitních surovin a dobře tepelně zpracovaná. Mantra pro všechny cukráře zní: poctivá smetana, opravdové ovoce. A při výběru nanuků? Tam se vyplatí kupovat osvědčené značky, shodují se známí šéfkuchaři a cukráři. Pro server Lidovky.cz prozrazují i svoje tipy na nejlepší cukrárny.

Kam na nejlepší zmrzlinu? Poradí vám šéfkuchaři. foto: Shutterstock

Jaké je nejjednodušší pravidlo, jak vybrat dobrou zmrzlinu? Chce to selský rozum. Ovocná zmrzlina by tedy měla být z ovoce, krémová ze smetany. Navoněná, svítivě růžová zmražená voda pravděpodobně jahodu neviděla ani z dálky. Ta poctivá by měla mít přirozenou barvu, sázkou na jistotu jsou i semínka a kousky ovoce.

Nejlepší zmrzlina je ta domácí:

Zpozornět by zákazníci měli i při výběru krémových zmrzlin. "Lidé by si měli hlídat, jestli nelížou jen ztužený tuk. Když už si kupují smetanovou zmrzlinu, tak by v ní přece měla být smetana. Vždyť to daleko lépe chutná a není to jen laciný plnič žaludků," říká k tomu šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Šmoulovou z vaničky? Raději ne

Autorka kuchařek Dita Pecháčková zase varuje před obligátní nabídkou čtyř základních příchutí ve vaničce v rohu obchodu. Není totiž jasné, jak dlouho zmrzlina v cukrárně je, ani kdo je výrobcem. "Kopečkovou, pokud to není kvalitní italská, si nedávám. Obyčejná vanička, kterou mají v cukrárně dva týdny? To tedy rozhodně ne. A ještě ty příchutě! Šmoulová a podobně, těm se vyhýbám," říká Pecháčková. 

Kam na nejlepší zmrzlinu? Poradí vám šéfkuchaři.

A před zmrzlinou s nejasným původem varuje i šéfcukrář restaurace Radisson Blu Alcron Drahomír Peterka. "Když vybírám zmrzlinu, držím se osvědčených značek. Vždycky když jdeme s dcerou na zmrzlinu, zeptám se na výrobce, protože za žaludeční problémy to nestojí. Nikdy bych třeba holčičce nekoupil točenou zmrzlinu na koupališti," říká Peterka a vysvětluje, že u zmrzliny je nejdůležitější dobré tepelné zpracování.

Gastonomický expert Roman Vaněk ve svém království - Pražském kulinářském institutu.

Nejoblíbenější zmrzlinou šéfa Prakulu je točená jahodovo-banánová
Roman Vaněk: "Nejoblíbenější zmrzlina? To vám řeknu úplně jednoznačně, protože jsem na téhle zmrzlině celý život závislý. A je to točená jahodovo-banánová zmrzlina u Hájka. Buď do kornoutu nebo jako Charlotte pohár s dvojitou vanilkovou polevou. To je vražda, bez ní nemůžu odejít."

Známý šéfkuchař má rád jahodovou dřeň
Zdeněk Pohlreich: "Dávám si Mrože, ten mi hrozně chutná. Jinak žádnou oblíbenou točenou ani kopečkovou zmrzlinu nemám."

Autorka kuchařek chodí na poctivou italskou zmrzlinu
Dita Pecháčková: "Zmrzlinu miluji, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Nejraději chodím do Angelata v Rytířské ulici v Praze. Dříve jsem chodila také do Cream & Dream v Husově. Moje nejoblíbenější příchuť je pistáciová.

Dita Pecháčková

A rozhodně je v mém výběru Ovocný Světozor. Dávám si točenou jahodovo-banánovou. Šla jsem tam minulý týden na pohár a byla jsem překvapená, že tam mají úplně stejné poháry, jako když jsem byla malá. A pořád chutnají stejně, to je skvělé!

A kupované nanuky? Podle mě má nejlepší chuť zmrzlina Snickers. A mám ráda i Míšu, ten má navíc málo kalorií a je dobrý."

Iveta Fabešová

Známá cukrářka vsází na domácí zmrzlinu
Iveta Fabešová: "Se zmrzlinou to mám těžké, protože od té doby co mám stroj na zmrzlinu a vyrábím si ji sama ve své výrobně, už žádnou jinou nechci. Děláme několik příchutí, ale já jsem klasik, takže mám ráda vanilkovou, tedy když se dělá poctivě z vanilky a ne z prášku."

Šéfkuchař restaurace hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift.

Šéfkuchař restaurace hotelu Mandarin Oriental si oblíbil ovocnou točenou
Jiří Štift: "Na zmrzlinu moc nechodím. Z nostalgie mám ale stále moc rád točenou jahodovo-banánovou v Ovocném Světozoru.

Šéfcukrář Alcronu si vybírá jen osvědčené značky
Drahomír Peterka: "Chodíme s rodinou na zmrzlinu k Hájkovi. Nevybírám si žádnou konkrétní příchuť, protože většinou dojídám po dceři. Pokud jde o nanuky, vybírám jen známé značky. Nic neznámého původu bych nekoupil."

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.